U Sigetu otvoren socijalni dućan

U Sigetu otvoren socijalni dućan

Veliko mi je zadovoljstvo što mogu otvoriti ovaj socijalni dućan, ali bit će mi još veće ako ću ga moći zatvoriti, jer bi to značilo da je situacija u društvu takva da više nema potrebe za njim, naglasila je Švaljek

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek jučer je otvorila socijalni dućan u prostoru Gradskog društva Crveni križ Zagreb, u Sigetu 18.

Naglasila je da je višegodišnja kriza, tijekom koje su mnogi građani ostali bez posla ili imaju toliko male plaće da nemaju za osnovne životne potrebe, nažalost uzrokovala potrebu za otvaranjem socijalnih dućana. U projekt su uključeni Grad Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Crveni križ Zagreb te privatni partneri Lidl, Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum i Prehrana trgovina.

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu otvoriti ovaj socijalni dućan, ali bit će mi još veće ako ću ga moći zatvoriti, jer bi to značilo da je situacija u društvu takva da više nema potrebe za njim. Ovaj će dućan pomoći onima koji ne zadovoljavaju kriterije sustava za dobivanje pomoći ali našli su se u takvim životnim uvjetima da im je pomoć neophodno potrebna“, istaknula je zamjenica.

Glavna uloga Grada u ovom je Projektu potpora, a za to su potrebni podaci kako bi se znalo kojim obiteljima je pomoć najviše potrebna i u kojem obliku, a nisu već u sustavu pomoći, izjavila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

„Naš Ured će slati uputnice za obitelji prema kojima će se slagati paketi, a cilj nam je omogućiti da svaka obitelji dobije paket hrane i higijenskih potrepština jednom mjesečno. Naravno, kriteriji za dobivanje paketa u socijalnom dućanu neće biti tako strogi kao zakoni i odluke za dobivanje socijalne pomoći“, objasnila je pročelnica.

Ravnatelj Crvenog križa Zagreb Petar Penava najavio je otvaranje dućana i u drugim dijelovima grada ako za to bude potrebe. (zg-m)