U Sankt-Peterburgu predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Zagreba

U Sankt-Peterburgu predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Zagreba

Na odvojenim sesijama, o turističkim i gospodarskim potencijalima Zagreba prezentacije su održale direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić

Na poziv guvernera Sankt-Peterburga Georgija Poltavčenka izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno zamjenicom gradonačelnika Vesnom Kusin treći put zaredom sudjeluje na Međunarodnom kongresu Sankt-Peterburg i slavenski svijet. Kongres se održava od 14. do 16. prosinca u sklopu IV. sanktpetersbuskoga kulturnog foruma što ga je na prigodnoj svečanosti, otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Kongres koji je okupio brojne sudionike – visoke uzvanike podijeljen je na dva djela: Očuvanje kulturnog naslijeđa te Trgovinsko–gospodarska suradnja.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin sudjelovala je, 15. prosinca, na okruglom stolu: Popularizacija kulturnog naslijeđa i sudjelovanje lokalne zajednice na temu Zajedno u čuvanju baštine. Čestitavši kolegama iz Sankt-Peterburga na uloženome naporu u obnovi vlastite baštine, zamjenica Kusin je svojim izlaganjem sudionike upoznala s osnovim povijesnim činjenicama o Zagrebu kao najmlađoj europskoj metropoli te kao političkome, gospodarskome i kulturnome središtu države.

S predstavljanjem Arheološki park Andautonia i lokalna zajednica u istom dijelu Kongresa, Grad Zagreb predstavila je i viša kustosica te voditeljica odjela za odnose s javnošću Arheološkog muzeja Sanja Mijač Božek.

Istoga dana, prije početka Okruglog stola, na tvrđavi Petra i Pavla, sudionici Kongresa prisustvovali su svečanom otkrivanju spomen-ploče posvećene Unescovoj zaštićenoj povijesnoj jezgri Sankt-Peterburga i njegovim spomenicima, a otkrili su je guverner Georgij Poltavčenko i generalna direktorica Unesca Irina Bolkova.

S druge strane, na odvojenim sesijama, o turističkim i gospodarskim potencijalima Zagreba prezentacije su održale direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld koja je predstavila zagrebački turistički potencijal te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić koja je prezentirala investicijske potencijale Grada Zagreba s naglaskom na njegove komparativne prednosti u pokretanju poslovanja u Zagrebu.

Uz predstavnike GZ, Kongresu su još nazočili: predstavnik HTZ u Moskvi Rajko Ružička, predstavnik HGK u Moskvi Jakov Despot, prva tajnica veleposlanstva RH u RF Sandra Tvrtkovic, te predstavnica HGK Suzana Knežević.

Pored Zagreba predstavili su se i gradovi Sankt-Peterburg, Banja Luka, Maribor i Vranje, a prezentacije su održale gospodarske komore Hrvatske, Srbije i Češke. Na bilateralnim sastancima se raspravljalo o mogućnostima suradnje i o razmjeni iskustava te o prednostima i nedostatcima gospodarskog razvoja u tim zemljama.

Za danas je predviđen i susret s guvernerom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom. (zagreb.hr /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni