U Šangaju otvoren Muzej Zagreb 80-ih

U Šangaju otvoren Muzej Zagreb 80-ih

Shangai 80s – Zagreb 80s naziv je muzeja koji je u petak, 22. studenoga otvoren u središtu Šangaja, u okviru Muzeja 80-ih.

Muzej je smješten u središtu Šangaja, na lokaciji Cool Docks u neposrednoj blizini Bunda, jednoj od najatraktivnijih turističkih pješačkih zona. Izložba će biti otvorena sve do 29. veljače 2020. godine, a zatim će kroz 10 godina postav ovog zagrebačkog muzeja obići sve velike kineske gradove, priopćeno je iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Na svečanom otvorenju bili su visoki uzvanici poslovnog i kulturnog svijeta Šangaja, organizatorica projekta Muzeja 80-ih „Shangai 80s – Zagreb 80s“ Memory Bai i predstavnica zagrebačkog Muzeja 80-ih gospođa Anastasija Knežević te veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini, NJ.E. gospodin Dario Mihelin koji je tom prigodom izjavio: »Nakon vrlo dinamične Godine kulture i turizma u kojoj su građani Hrvatske i Kine puno novoga naučili jedni o drugima kroz kulturne projekte i turističku promidžbu, njezino službeno zatvaranje u Kini obilježavamo izložbom razdoblja 80-ih koja će nam pokazati koliko su se oba društva promijenila u posljednjih tridesetak godina, zahvaljujući trudu gospođe Memory Bai, Muzeja Zagreb 80′-ih i Turističke zajednice grada Zagreba«.

Citirao je predsjednika Državnog vijeća NR Kine, Lija Keqianga, koji je rekao da su Hrvatska i Kina u dijamantnom razdoblju, u odnosima koji snažno napreduju i koji međusobno zbližavaju, ne samo u političkom i ekonomskom, nego sveopćem društvenom i kulturnom smislu.

»Dokaz tome je i broj kineskih turista koji dolazi u posjet Hrvatskoj, a za koje očekujemo da će do kraja ove godine doći do pola milijuna turista, no i sve veće zanimanje Hrvata za Kinu kao kolijevku drevne civilizacije, ujedno i modernu gospodarsku velesilu. Iznimno me veseli pojačano predstavljanje Republike Hrvatske u Šangaju, Grada Zagreba posebice, ususret 40. godišnjici prijateljstva dvaju gradova 2020. Ove godine je tako otvorena šangajska franšiza Muzeja iluzija, a nedavno i izložba blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt u Muzeja umjetnosti Minsheng«, kazao je Mihelin.

»Nakon Muzeja prekinutih veza, Muzeja Iluzija te tematske izložbe Muzeja za umjetnost i obrt, ovo je još jedan zagrebački muzej koji se predstavlja u Šangaju u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Muzeja Zagreb 80-ih. Podržavamo ovaj jedinstveni projekt te smatramo da će izložbeni postav iz osamdesetih godina na zanimljiv način predstaviti i promovirati turističku ponudu grada Zagreba u NR Kini. Naš grad bilježi konstantan porast broja kineskih turista, a kako je 2019. godina Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, vjerujemo da će navedeni projekt doprinijeti učvršćivanju turističkih, kulturnih i prijateljskih veza dvaju gradova, Zagreba i Šangaja, čije prijateljstvo će sljedeće godine obilježiti 40 godina«, poručila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Iz TZGZ-a podsjećaju da su 2018. godine su gosti iz Kine ostvarili 37 % više dolazaka (57.861) i 43 % više noćenja (81.027), čime su zauzeli 5. mjesto ukupnih dolazaka i 7. mjesto ukupnih noćenja u Zagrebu. Dobre rezultate ostvaruju i ove godine pa su se, tako, u prvih deset mjeseci popeli na 4. mjesto po ostvarenim dolascima te na 5. mjesto po registriranim noćenjima. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni