U SAD-u lani srušen rekord u prodaji automobila

U SAD-u lani srušen rekord u prodaji automobila

Prema podacima koje je sakupio i objavio Autodata Corp. u SAD-u je 2015. godine prodano gotovo 17,5 milijuna osobnih vozila što je tamošnji prodajni rekord. Prodaja automobila se u odnosu na prethodnu 2014. godinu povećala za 5,7 posto kada je put do novih vlasnika pronašlo 16,5 milijuna vozila, a zanimljivo je da prodaja raste uzastopce sada već šestu godinu zaredom.

Prethodni rekord iznosio je 17,4 milijuna vozila koliko ih je prodano 2000. godine.

No kako je za Plastic News ocijenio analitičar Bill Wood, ove će godine doći do pada prodaje automobila. Prema njegovim prognozama dogodit će se, doduše skroman, ali ipak pad od 2 posto u kupnoj prodaji pa Wood procjenjuje da će se prodati nešto više od 17,1 milijuna vozila. Wood je uvjeren da u ovoj godini neće doći do novih prodajnih rekorda, niti će biti ponovljeni prošlogodišnji rezultati, ali napominje da će potražnja za automobilima i dalje biti vrlo velika, što će pogodovati i pratećoj industriji.

Svoje prognoze Wood temelji na dugoročnim ekonomskim kretanjima koja određuju potražnju za motornim vozilima, kao i na analizama nedavnih prodajnih trendova.

U SAD-u je uspostavljen trend porasta osobnih dohodaka i zaposlenosti koji će se nastaviti i u 2016. godini, a očekuje se da će američka ekonomija krajem godine doći do razine pune zaposlenosti. Ovakva kretanja uvijek slute na dobro kada je riječ o automobilskom tržištu.

Uz navedeno, kamate na kredite su na povijesno niskim razinama, a tu je i pad cijene benzina, što su bila druga dva važna čimbenika koja su utjecala na potražnju vozila u 2015. godini. Ove godine oni neće biti baš tako povoljni kao lani, ali neće biti ni prevelika prepreka u kratkoročnom razdoblju. (Plastic News /ZG-magazin)