U rad pušten “Končarev” Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

U rad pušten “Končarev” Laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Svečanim otvorenjem Laboratorija “Končar” je obilježio 102. rođendan

Najveći domaći izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima, Grupa KONČAR, obilježila je 102. godinu poslovanja svečanim puštanjem u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone.

Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku.

Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima.

Butković: Potvrdili ste da imate iskustvo, znanje i vještinu

Svečanost su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te poslovni partneri KONČARA.

Za uspostavu ovakvog visokotehnološkog laboratorija, potrebno je bogato iskustvo, izrazito širok raspon znanja, vještina i multidisciplinarnosti te naposljetku vrhunski kadar. Realizacijom ovakvog projekta, KONČAR je još jednom potvrdio, ne samo da posjeduje, nego i da kontinuirano razvija te usavršava sve ove čimbenike, koji su od vitalnog značaja, kako za vlastiti poslovni razvoj, tako i za razvoj cjelokupne gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske“, okupljenima je poručio potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Predsjednik uprave Uprave Končara mr. sc. Gordan Kolak i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Končar)

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme. Po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koja mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi KONČAREV laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske.

Provodit će specijalna ispitivanja za domaće i strane naručitelje

KONČAR u 2023. planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa bit će usmjeren u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija“, naglasio je predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava – 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo KONČAR – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

 „Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna, istraživačka i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije“, pojasnio je član Uprave KONČAR – Instituta za elektrotehniku dr. sc. Dalibor Filipović-Grčić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni