U proteklih pet godina broj obrta je narastao za 33,8 %

U proteklih pet godina broj obrta je narastao za 33,8 %

(Foto: HOK)

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održali su u petak, 19. svibnja u Banskim dvorima radni sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i ministrima Olegom Butkovićem, Davorom Filipovićem, Markom Primorcem i Šimom Erlićem.

Predsjednik HOK-a Kratohvil pohvalio je pakete mjera Vlade koje su omogućile nastavak rada velikom broju obrtnika. Zatražen je i nastavak sudjelovanja predstavnika HOK-a u povjerenstvima i radnim skupinama ministarstava za izradu zakonodavnih prijedloga i propisa, u cilju što je moguće snažnijeg zastupanja interesa obrtnika.

Jedna od ključnih tema sastanka je bio međuresorni projekt „Majstorske škole“. Projekt je, prepoznajući probleme tržišta rada, pokrenuo HOK u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom te uz potporu Vlade i nadležnih ministarstava. Zamišljen je kao multifunkcionalni centar s najsuvremenijom opremom koji ima za cilj stjecanje stručnih i teorijskih znanja i praktičnih vještina primjerenih majstorskoj razini u kontekstu zelene i digitalne tranzicije.

Na sastanku je dogovoren nastavak dijaloga između HOK-a i resornih ministarstava, kako bi projekt bio utemeljen na stvarnim potrebama tržišta, čim prije realiziran i dugoročno održiv.

Premijer Plenković je naglasio podršku ove Vlade tom projektu, kao i partnerstvo s HOK-om pri uočavanju i rješavanju svih problema hrvatskih obrtnika, a čemu i prilog govori rast broja obrtnika na više od 105 tisuća.

Naime, u proteklih pet godina broj obrta je narastao za 33,8 % odnosno za 26.683 obrta. Samo gledajući travanj prošle godine, broj obrta veći je za 7.190 obrta ili 7,3 %, a obrti zapošljavaju čak 7.339 novih obrtnika i radnika odnosno njih 207.263 ukupno.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni