U prosvjed zbog pošte u Ozaljskoj 32

U prosvjed zbog pošte u Ozaljskoj 32

Trešnjevčani su ogorčeni zbog zatvorene poslovnice pošte u Ozaljskoj 32. Već više od pola godine od Hrvatske pošte i Grada traže prostor za bliži im ured i još uvijek od toga ništa

Snježana Kratz

»Hrvatska pošta je u redovitom kontaktu s Gradom Zagrebom i aktivno tražimo rješenje za više lokacija poštanskih ureda, između ostalog i za poštanski ured na Trešnjevci. Potraga za novom lokacijom mora zadovoljiti sigurnosne standarde jer nam je sigurnost korisnika i djelatnika najvažnija. Razumijemo da korisnicima, a posebno starijim osobama, lokacija najbližeg poštanskog ureda Ozaljska 152 i Nova cesta 39 nije odgovarajuća, ali kada je u pitanju sigurnost naših korisnika i djelatnika nismo spremni na polovična rješenja«. Odgovor je to iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d. d. na upit ZG-magazina kada će žitelji Ozaljske i okolnih ulica, točnije mjesne samouprave Nikola Tesla dobiti poslovnicu pošte bliže mjestu gdje žive, nakon što im se u ožujku zatvorila poslovnica pošte u Ozaljskoj 32.

Protestirali su, i još uvijek traže bliže poštansko mjesto jer Nova cesta je mnogima, a ponajviše je starijim građanima daleko i kod opasnog im kružnog toka. Pošta na Remizi (Ozaljska 152) također je vremešnijim Trešnjevčanima podalje, iako je udaljena dvije tj. tri tramvajske stanice računajući i stajalište kod trešnjevačke tržnice, od one koja je zatvorena.

Peticiju potpisalo 1100 Trešnjevčana

Nećemo se pomiriti s tim da za jedno pismo, preporučenu pošiljku, dokument ili paket, moramo pješačiti nama tako daleko, uglas poručuju Trešnjevčani, rekli bismo generacije »60 plus«, čija dosadašnja peticija već broji 1.100 potpisa. Opetovat će je i protestirati dok ne dobiju poštansko mjesto bliže mjestu stanovanja jer ističu da njihova mjesna samouprava ima više od 4500 žitelja.

»Kažu u pošti da nemaju odgovarajući prostor, odnosno da se dogovaraju sa Gradom Zagrebom za neki od njihovih… Pa od Ozaljske 32 do Ciboninog tornja ima gotovo tridesetak praznih prostora«, govore nam Trešnjevčani koji su si dali truditi pa ih i (iz)brojali. Dodaju kako je nemoguće da su baš svi ti prostori u imovinsko – pravnim zavrzlamama, odnosno da Grad i pošta vode tako duge pregovore oko prostora. Zbog toga dvoje da se po tom pitanju uopće nešto i čini.

»Kada će se iznaći prostor? Koliko će to traženje još trajati? Kako ćemo do udaljenih nam pošta kada počnu kiše, poledica, zima?«, nižu nam pitanja ogorčeni građani od kojih nije mali broj samaca.

»Poslovnica u Ozaljskoj je bila opljačkana, pa pljačkali su i one u centru grada«, ljutito upozoravaju naši sugovornici pitajući se što znači odgovor pošte da traže »odgovarajući prostor«? Pošta u Albaharijevoj 7, slikovito opisuju radi na par kvadrata i ima zaštitara, a poslovnica na Novoj cesti derutna je i treba mnoge popravke. Za poštu na Remizi nemaju riječi hvale prvo ističući neljubaznost osoblja, a potom su im neshvatljiva čekanja i uzimanje papirića za redomat ako trebaju samo kupiti poštansku markicu ili predati pismo i istodobno za to čekati u redu i više od pola sata.

Potpisnica peticije Verica Herceg ogorčeno je ustvrdila da nemaju svi aute »ko političari da ih otpeljaju do željene adrese, a ni novaca da plaćaju taksi«, ma kako on povoljan bio. »Gdje ću ja sada kupovati kuverte, markice«, zapitala se. »Hodat ću pola sata do Remize i isto toliko nazad za jedno pismo? Primorani smo ići u FINU, pa Trešnjevka je kao mali gradić, a pošta u Ozaljskoj 32 bilo je idealno mjesto za poslove koje je nudila stanovnicima. Redova je tam bilo kad su bile mirovine, a inače si u sekundi bil gotov, a i poštarice su dobro radile«, prisjeća se Verica.

»Predvodnici pošte nam se ne usuđuju dati izravni odgovor«, dodaje, »a mi mislimo da bi se i usprkos pljački ta pošta zatvorila, jer je nekome za oko zapeo prostor«.

»Kaj će biti s tim? Bude bil prazan dok se pauci tam ne nasele?«, zapitali su se naši sugovornici odlučni da se (iz)bore za svoju poštu.

»Sve je to mafija«

»Ma sve je to mafija«, neki su komentirali. Pitaju se ogorčeni stanovnici i kako su se tu događale pljačke, a poslovnica je gotovo nadomak policiji. Jesu li uhvatili pljačkaša i što je ukradeno? A nije im jasno, kažu, ni kakav to, i koliko lopov mora biti spretan, kad je prostor ureda bio mali, pa je dovoljno bilo da se netko »postavil« na ulazna vrata i da pljačkaš nema kud! Pitaju se Trešnjevčani i kakav je to odgovor od policije, »ne mogu ga uhvatiti«, to više jer sve nam je danas kažu pokriveno s kamerama »kak u Big Brotheru, a lopov se nemre naći i uhapsiti!«

Svime je nezadovoljan i urar Vladimir Pećanić u čijoj se radnji i potpisivala peticija. Pošta je javni servis i kao takva treba biti građanima na usluzi, a njih ne treba ovako zanemarivati, kaže on, dodajući da veliki dio gradske četvrti Trešnjevke sjever, čini se, nikome nije bitan! Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka sjever Ivan Butorac (SDP-HNS) kaže kako će već na prvim sjednicama Vijeća opet biti uvršten problem s poslovnicom pošte koje više nemaju u svojem (o)krugu.

»Razgovarao sam sa ljudima i mnogi su ogorčeni zbog toga«, kaže Butorac, dodajući kako su se već obratili HAKOM-u (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), Hrvatskoj pošti d. d., Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Potonji im je odgovorio da postojeći problem »nije u njihovoj nadležnosti«, dok je HAKOM ustvrdio kako je Hrvatska pošta u potpunosti postupila po odredbama Zakona o poštanskim uslugama, te da im je vidljiva namjera iznalaženje odgovarajućeg prostora za poštanski ured.

Izvršna direktorica Ureda za odnose s regulatorom u HP d. d. Estera Rakić poslala je dopis u kojem navodi da se »intenzivno radi na iznalaženju nove lokacije za poštanski ured 10111, u kojem bi se osigurala sigurnost za djelatnike i korisnike«. Navodi da je u Jutarnjem listu 15. travnja objavljen oglas u kojem pošta traži poslovni prostor u kojem bi bio smješten njihov ured tj. poslovnica 10111.

»Dok se ne nađe odgovarajući građani mogu koristiti one u Ozaljskoj 152 i na Novoj cesti 39«, zaključuje Estera Rakić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni