U proračunu manje sredstava za obrazovanje, zdravstvo, sport, beskućnike…

U proračunu manje sredstava za obrazovanje, zdravstvo, sport, beskućnike…

„Uspjeli smo smanjiti proračun za 450 milijuna kuna. Ne moram vam govoriti koje su to porođajne muke bile!“, požalio se Kojić koji je oštro iskritizirao Vladu Republike Hrvatske zbog promjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave / „Udarili ste s Prijedlogom proračuna najosjetljivije skupine. Prioriteti u proračunu nisu dobro postavljeni“, rekao je pak HDZ-ovac Mikulić i nabrojao koje su to sve kategorije ostale „uskraćene“ u novom proračunu

Valentina Vukoje

Prijedlog proračuna Grada Zagreba prošao je na današnjoj, 21. sjednici Gradske skupštine svoje prvo čitanje, a gradski zastupnici iz vladajuće koalicije (Lista Milana Bandića, HSLS-HSS i Stranka umirovljenika) isticali su kako je prijedlog proračuna realan s obzirom na izmjene Zakona o porezu na dohodak, temeljem kojih će Zagreb s obzirom na smanjenje prireza ostati bez 780 milijuna kuna proračunskih prihoda. Oporbenjaci su ga pak, očekivano, nazvali »nesocijalnim« i »nerazvojnim«.

„Moramo početi stvarati, proizvoditi jer možemo rezati do mile volje, no moramo živjeti. Vi djetetu možete smanjiti obrok, ali ga i dalje morate dati. Ako mu ga smanjite, ne može se razvijati“, objasnio je Bernardić

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić predstavio je Prijedlog proračuna, koji za 2015. godinu iznosi 6,85 milijardi kuna.

„Uspjeli smo smanjiti proračun za 450 milijuna kuna. Ne moram vam govoriti koje su to porođajne muke bile“, požalio se Kojić koji je oštro iskritizirao Vladu Republike Hrvatske zbog promjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. „Ne možete mijenjati nešto što se tiče lokalnih jedinica, a da niste sjeli s čelnicima tih ljudi. To je suprotno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi“, rekao je Kojić i najavio da će već u prvom kvartalu 2015. godine biti potreban rebalans proračuna.

Udar na obrazovanje, socijalu i zdravstvo

Na dugačkoj listi onih kojima su smanjena sredstva, koja se dodjeljuju iz gradskog proračuna, našlo se puno korisnika. Tako će se smanjiti izdavanja za obrazovanje, sport, centre za socijalnu skrb, domove za starije i nemoćne osobe, zdravstvo, vatrogasce. Tako će se izdvojiti 50 milijuna kuna manje za subvencioniranje besplatnog ZET-ovog prijevoza. Rezat će se i novčana pomoć Grada za opremu novorođenčad i to za čak četiri milijuna kuna, a 500 000 kuna manje dobit će prenoćišta za beskućnike. Manje novca izdvojit će se za skloništa za žrtve nasilja, a vatrogasci će također dobiti pet milijuna kuna manje u 2015. godini. Prema Prijedlogu proračuna manje će se izdvajati za programe u svezi promicanja ljudskih prava i to za 150 000 kuna, za udruge mladih i udruge Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, za vijeća nacionalnih manjina. Veliki rezovi u proračunu napravljeni su i u zdravstvu (12,6 posto u odnosu na 2014. godinu) pa će se manje sredstava izdvojiti za aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti.

Među rijetkim projektima i korisnicima za koja će se izdvojiti više sredstava u novom proračunu su program uređenja Grada, groblje za kućne ljubimce (dva milijuna kuna), odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec (13 milijuna kuna), Centar za gospodarenje otpadom (18, 5 milijuna kuna), poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. U odnosu na proračun iz 2014. godine više će se izdvojiti za zaštitu spomenika kulture, a povećat će se i izdvajanje za stipendije Grada Zagreba za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa s ovogodišnjih 920 000 kuna na 1,2 milijuna kuna.

HDZ: „Udarili ste na najosjetljivije skupine!“

Andrija Mikulić (HDZ) rekao je kako po njemu unatoč tome što su prihodi u proračunu manji, proračun „nema ni glavu ni rep, nije niti socijalan niti razvojan“. „Udarili ste s Prijedlogom proračuna najosjetljivije skupine. Prioriteti u proračunu nisu dobro postavljeni“, rekao je Mikulić i nabrojao koje su to sve kategorije ostale „uskraćene“ u novom proračunu.

Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako je njegova stranka podnijela 33 prijedloga na proračun. „Predlažemo mjere za izmjenu paradigme na kojem živi društvo. Moramo početi stvarati, proizvoditi jer možemo rezati do mile volje, no moramo živjeti. Vi djetetu možete smanjiti obrok, ali ga i dalje morate dati. Ako mu ga smanjite, ne može se razvijati“, objasnio je Bernardić. On je istaknuo kako bi se trebala više iskoristiti sredstva iz europskih fondova te kako se to prema novom proračunu ne planira, budući da su smanjena sredstva za pripremu i sufinanciranje projekata prijavljenih na međunarodnoj razini.

Bernardić je predložio da se povećaju potpore za izvoznike, ali i da se pronađe način za privlačenje investitora. Tin Pažur (SDP) također je kritizirao Grad zbog premalog izvlačenja sredstava iz europskih fondova.

„Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Predlažem da isti ovakav govor održite u Hrvatskom saboru. Kada bi barem jedan posto ovih vaših prijedloga bio prihvaćen. Smiješno je da spominjete gladnu djecu i da moraju imati obrok, a predsjednik Vlade i ministrica Opačić kažu da u Hrvatskoj nema gladne djece“, replicirala je Bernardiću zastupnica Margareta Mađarić.

Ferdelji predlaže uštede

Davor Štern (Nezavisna lista Milana Bandića) rekao je kako se neki prijedlozi mogu uvrstiti prije donošenja proračuna, a Vladimir Ferdelji se osvrnuo na SDP-ova 33 prijedloga na proračun. Ferdelji je ustvrdio kako 25 prijedloga traži dodatna sredstva iz proračuna.

„Ne smije se trošiti više nego što se ima. Rashodi za zaposlene su ogroman trošak i oni iznose 1,5 milijardi kuna. Ako bi se fluktuacijom radnika koji bi otišli u mirovinu, tek svakog četvrtog zamijenili s jednim radnikom uštedjeli bismo tri posto prihoda u proračunu. Osim toga moguće su redukcije i u uredu gradonačelnika“, predložio je Ferdelji.

„Imam dojam da je nejasan smjer u kojem ide Grad Zagreb. Očekujem zamjenice Švaljek (op. a. zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek) da nam kažete u kojem smjeru ide Grad Zagreb usvajanjem ovog proračuna“, prozvao je gradske vlasti zastupnik Tomislav Stojak (HNS) i dodao kako njegova stranka neće podržati ovaj Prijedlog proračuna.

Kad je riječ o rashodima, najviše će se potrošiti na održavanje komunalnih objekata, ali i na materijal, energiju i usluge važne za funkcioniranje gradskih upravnih tijela i proračunskih korisnika (2,4 milijarde kuna) te na rashode za zaposlene (1,5 milijarde). Za nabavku dugotrajne imovine planira se utrošiti 726 milijuna kuna, a gotovo isto toliko planirano je za subvencije, 718 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja

U odnosu na ovu godinu, najviše će se smanjiti rashodi za nabavu dugotrajne imovine (257 milijuna kuna ili 26 posto) i to u dijelu gradnje nerazvrstanih cesta, nabave poslovnih prostora i ostalih kapitalnih ulaganja. Smanjit će se i rashodi za tekuće donacije (160 milijuna kuna ili 30 posto) i to raznim udrugama, a bit će manje novca i za javne potrebe, priredbe, korištenje sportskih objekata, za potpore vrhunskom sportu i kulturi.

Po građaninu će se u 2015. godini prosječno mjesečno trošiti 720 kuna, dok će, istodobno, svaka zaposlena osoba u gradski proračun prosječno mjesečno uplatiti oko 920 kuna poreza i prireza na dohodak.

Od važnijih kapitalnih ulaganja koja su uvrštena u proračun za iduću godinu ušli su projekti: Muzička akademija, Osnovna škola Odra, Klinička bolnica “Sveti Duh”, Centar neovisnog življenja, OŠ Ivanja Reka, Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan”, OŠ Horvati, ŠRC NUR Borovje, XII gimnazija i ŠRC Klaka. Riječe je o objektima koji će se graditi odnosno adaptirati, ili će se za njih izrađivati projektna dokumentacija. Uz to predviđeno je i uređenje prometnica, među kojima su: Radnička cesta, Radićeva ulica, Franjčevićeva-Bilogorska, parkiralište kod Doma zdravlja Zagreb – Zapad, Alagovićeva ulica, pješačko-biciklistička staza Veliko Polje – Buzin, Zadvorska ulica, Dobrilina, Vrbje, Karlovačka cesta i Ulica Ivana Zahara.

Drugo čitanje proračuna predviđeno je za kraj prosinca.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni