U prodaju ide 3295 gradskih stanova

Skupština je prihvatila izmjene Odluke o najmu gradskih stanova i Odluke o prodaji gradskih stanova  čime se, po riječima skupštinskog predsjednika Davora Bernardića, sustavno i potpuno rješava pitanje bespravno useljenih gradskih stanova / “Ne možemo vratiti vrijeme, ali podvucimo crtu i tko odsad provali u stan više nema pravo u njemu ostati, bez obzira na okolnosti”, rekao je Jurica Meić (SDP)

Gradska skupština je na jučerašnjoj sjednici prihvatila  izmjene Odluke o najmu gradskih stanova i Odluke  o prodaji gradskih stanova  čime se, po riječima skupštinskog predsjednika Davora Bernardića, sustavno i potpuno rješava pitanje bespravno useljenih gradskih stanova. Time se, naglasio je, rješava pitanje bespravnih stanara, među kojima je najviše branitelja, jer će moći legalizirati svoj stambeni status, a potom, kao zaštićeni najmoprimci, otkupiti gradski stan ako to žele. Bernardić je podsjetio kako je u gradskom vlasništvu 3.295 stanova i da Grad konačno mora početi voditi brigu i o svojoj imovini.

Morana Paliković Gruden (HNS) je navela kako ima slučajeva kada su prije godinu i pol bespravni stanari morali napustiti stan, a oni koji su u njima ostali, sada im se daju u povlašteni najam. “Ne možemo vratiti vrijeme, ali podvucimo crtu i tko odsad provali u stan više nema pravo u njemu ostati, bez obzira na okolnosti”, rekao je Jurica Meić (SDP) i naveo kako će svi koji to žele, moći podnijeti zahtjev za legalizacijom svog stambenog statusa do 31. ožujka 2013. godine.

Zastupnici su obvezali gradonačelnika Milana Bandića da za tri mjeseca podnese izvješće o stanovima koji su prodani ili najmu, bilo povlaštenom, bilo komercijalnom. Prihvaćene su i izmjene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova po kojima će, uz prihodovni cenzus od 150 do 600 kuna, postojati dodatne olakšice za korisnike stambenog kredita kojim se rješava stambeno pitanje obitelji.

Gradski zastupnici donijeli su i izmjene odluke o komunalnom doprinosu po kojima se taj doprinos upola smanjuje za proizvodne i servisne poslovne prostore. Nije isto poticati otvaranje šoping centara i proizvodnih djelatnosti, kazao je Bernardić naglasivši da izmjene odluka ide u smjeru poticanja proizvodnje u Zagrebu.

Prihvaćeno je i nekoliko urbanističkih planova uređenja (UPU) među kojima i UPU Gospodarska zona Sesvetski Kraljevec-istok.

“Nema tog Čovića koji će uspješno voditi Holding “

Na “aktualnom satu” zagrebačke Gradske skupštine predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović je, na pitanje predsjednice HDZ-ova kluba vijećnika Margarete Mađerić zbog čega je agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting Holdinga, odgovorio da će problem postojati sve dok se ne pronađe održiv model financiranja javnoga gradskog prijevoza te upozorio da bi u suprotnom moglo doći do reduciranja frekvencije i linija prijevoza.

Pozvao je zastupnike da prihvate prijedlog o subvenciji javnog gradskog prijevoza u visini 800 milijuna kuna, jer, u suprotnom, kazao je Čović, “nema tog Čovića koji će moći uspješno voditi Zagrebački holding”.

Povećanje troškova javnog gradskog prijevoza rezultat je nabave novih 214 autobusa i 140 tramvaja, dodao je Čović. Napomenuo je da postoji cijeli niz podružnica holdinga koje posluju pozitivno, navevši pri tome Gradsku plinaru, Vodovod i odvodnju, Čistoću, Robne terminale, Zagrebačke ceste, ZGOS i druge. Također je rekao kako su otežavajuće okolnosti za Holding kreditna zaduženja za nekretnine koje nisu u funkciji njegove temeljne djelatnosti (zemljište bivše Zagrepčanke i TŽV Gredelja) u visini od 1,2 milijarde kuna.

Vijećnica Mađerić, nezadovoljna Čovićevim odgovorima, uzvratila mu je da za loše poslovanje Holdinga stalno optužuje nekoga drugoga, ustvrdivši da uprava Holdinga nije znala odgovoriti na trenutnu gospodarsku situaciju i da građani višim cijenama usluga plaćaju njihovu promašenu poslovnu politiku. Stanko Grčić (HDZ) zanimao se za slučaj oko 30.000 nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu, na što je predsjednik Uprave Čović odgovorio da je postupak legalizacije u tijeku i da je oko 2.000 priključaka već legalizirano.

Bandić: “Bio sam više puta u Plavom telefonu nego što vi imate lasi “

Kada se legaliziraju svi nelegalni priključci gubici u vodovodnoj mreži bit će daleko manji od procijenjenih 40 posto i omogući će da građani doista plaćaju stvarni utrošak vode. Čović je napomenuo da je potpisao prijedlog za Državno odvjetništvo kako bi se procesuirale nezakonite radnje s tim u vezi.

Ivana Mlinar Horvat (SDP) upitala je gradonačelnika Bandića nije li mogao 150-200.000 kuna dati “Plavom telefonu” umjesto da gradske novce troši na novinske oglase o novim cijenama vrtića i parkiranja te o najmu stanova i poslovnih prostora iako takve prijedloge nije potvrdila Gradska skupština. “Istina nema cijene i uvijek ću objavljivati ono što je u interesu građana”, kazao je Bandić napominjući kako je u oglasima naveo da je riječ o prijedlozima koje Skupština može prihvatiti ili ne. Zastupnici je poručio da “govori demagoški”, a da je osobno bio više puta u udruzi “Plavi telefon” “nego što vi imate lasi”.

Budući da je na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice izmjena odluke o naplati vrtića po dohodovnom cenzusu i nova skala naplate, Nenad Matić (HSS) zanimao se što će biti s roditeljima koji su redovito podmirivali više cijene vrtića, a trebali su, po dohodovnom cenzusu, platiti manje te hoće i to biti po principu: “Tko je platio, platio je, tko mu je kriv”, Bandić je odgovorio da se za to traži rješenje.

Citirajući Andriju Štampara, Bandić je rekao da to radi zbog onih kojima treba osigurati javno zdravlje, a koji nemaju ili imaju manje. A oni koji imaju, liječit će se u Houstonu, dodao je. (hina / zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni