U proceduru upućen prijedlog za raspisivanje referenduma o GUP-u

U proceduru upućen prijedlog za raspisivanje referenduma o GUP-u

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika te Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija u utorak su na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici izvijestili da su u skupštinsku proceduru uputili prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP-a).

Referendumom bi se građanima omogućilo da odlučuju o dokumentu o kojem ovisi razvoj Zagreba u slijedećem razdoblju.

Za raspisivanje referenduma potrebna je trećina potpisa zastupnika, a skupljeno je više, odnosno inicijativu je svojim potpisom podržalo 20 gradskih zastupnika iz oporbe. No zastupnici četiri oporbena kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini očekuju da će inicijativu podržati i HDZ kako se ne bi usvojile izmjene i dopune GUP-a.

„Svjedoci smo da je gradonačelnik Bandić netransparentno provodio cijeli postupak izmjene GUP-a. Tijekom dva tjedna početkom kolovoza provedena je skrivena javna rasprava s ciljem da što manji broj građana daje svoje primjedbe, da se očituje. No unatoč tome nas izmjene GUP-a podneseno je više od 30.000 primjedbi, ali je većinu primjedbi gradonačelnik odbio”, podsjetio je zastupnik SDP-a Matej Mišić. Dodao je kako je većina predstavnika Vijeća gradskih četvrti dala negativno mišljenje o izmjenama GUP-a, samo je njih četiri dalo pozitivno mišljenje, a dvoje ih je bilo suzdržano. Također, stručna javnost je jednoglasno bila protiv izmjena GUP-a.

“To nas je sve potaklo da uputimo prijedlog za raspisivanje referenduma o izmjenama i dpunama GUP-a”, poručio je Mišić.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš je rekla da će se izmjene i dopune GUP-a naći na slijedećoj skupštinskoj sjednici koja će se vjerojatno održati 6. veljače.

„Riječ je o lošem planu. Gradonačelnik je od toga napravio sapunicu koja traje. Kao oporba nećemo dozvoliti da se takav loš plan, ako ga se i donese, dalje provodi. Sve što nam je na raspolaganju sukladno zakonu ćemo iskoristiti“, izjavila je Mrak-Taritaš. Naglasila je da je gradonačelnik Bandić izmjene i dopune GUP-a pretvorio u interes pojedinaca, svojih kumova i prijatelja, a ne građana.

Optužila je HDZ da podržava gradonačelnika Bandića u svemu što radi, a sada HDZ ima priliku da podrži inicijativu za raspisivanje referenduma. „Izmjene i dopune GUP-a su u rukama Plenkovića i HDZ-a i oni će biti odgovorni građanima zašto su glasali za tako loš plan“, zaključila je Mrak-Taritaš.

Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka je rekao kako očekuju da se o prijedlogu za referendum odlučuje 6. veljače, na sjednici Gradske skupštine.

„Gradonačelnik tvrdi da su izmjene GUP-a u interesu građana, u javnom interesu. Idemo to testirati da vidimo mišljenje građana jesu li izmjene GUP-a u njihovom interesu“, rekao je Tomašević. Dodao je kako ni jedan prostorni plan nije dobio dobio toliko negativnih primjedbi i nikada nije bila toliko ujedinjena stručna javnost.

„Na HDZ-u je da odluči jesu li spremni plaćati cijenu toga da klimaju glavom na sve muljaže gradonačelnika Bandića. Cijenu su platili na predsjedničkim izborima, vidimo kako je prošla njihova kandidatkinja u Zagrebu i na njima je da odluče da li će i dalje bespogovorno klimati glavom gradonačelniku Bandiću. Ukoliko ne žele izvršiti političko samoubojstvo na lokalnim i parlamentarnim izborima trebaju gradonačelniku reći – dosta je”, poručio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni