U Prelogu osmislili specijalnu masku koja štiti od virusa

U Prelogu osmislili specijalnu masku koja štiti od virusa

(Ilustracija)

Tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch Božo Bujanić pojašnjava da je ideja napraviti “obiteljski paket” kako bi građani svih dobi imali kvalitetnu višenamjensku masku koja će biti napravljena od termoplastičnog materijala

Šestan-Busch, svjetski poznati proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga posljednjih se godina okreće i prema tržištu civilne zaštite te razvija novu polietilensku kacigu, a napravili su i prototip zaštitne maske koja će štititi građane od koronavirusa, ali i od svih ostalih bioloških ugroza, javlja HRT. Inženjeri su primjenom nanotehnologije razvili prototip maske koja daje potpunu biološku, radiološku i kemijsku zaštitu.

Zahvaljujući ovoj maski bakterije i virusi ne mogu prodrijeti u dišni sustav korisnika. S druge strane, korisnik (ako je slučajno zaražen) ne može zaraziti svoju okolinu.

Pri konstruiranju maske vodilo se računa i o ljudima s respiratornim problemima. Maska tako ima priključak na respirator, dovod kisika tako da kod eventualnog premještanja pacijent cijelo vrijeme može imati masku.

Tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch Božo Bujanić pojašnjava da je ideja napraviti “obiteljski paket” kako bi građani svih dobi imali kvalitetnu višenamjensku masku koja će biti napravljena od termoplastičnog materijala. Imat će jako malu masu, oko 80 grama s filterima.

Kada je pak riječ o zaštitnoj kacigi, ona će biti 30 % lakša od dosadašnje koja u prosjeku teži 1100 grama. Kacige će najprije testirati Hrvatska vojska i policija, a zatim idu i na svjetsko tržište.

Spomenimo da zaštitnu opremu tvrtke Šestan-Busch osim pripadnika Hrvatske vojske i policije koriste i sudionici NATO misija diljem svijeta. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni