U potrazi za proljećem i srećom…

U potrazi za proljećem i srećom…

„Oglašivači nam tvrde kako je sreća u kupnji i konzumiranju njihovih proizvoda. Slavne osobe i mediji nas uvjeravaju kako je sreća kada si lijep i slavan. Političari uvjeravaju kako je sreća isključivo u rastu gospodarstva. Brojna istraživanja govore da je sve navedeno pogrešno: trajna sreća nema veze s onim što ćemo pojesti, kako izgledamo ili koliko ćemo zaraditi. No, većina nas to ionako već zna od prije. Ili mislite kako biste i dalje trebali biti usredotočeni na  novac i materijalne predmete? Odlučite se…“

…U mladoj travi

Tad se javi

Zviždanjem glasnim prvi kos.

I gle! od pjesme žutokljunca

Odjednom vrt je prepun sunca. Tiptip… do puta

Doskakuta,

I digne krilo, pa se sunča.

A onda se u travu vrati,

I sluša gdje ga hvale vlati.

Tako je o proljeću, za neke najljepšem godišnjem dobu, pisao Dobriša Cesarić u svojoj pjesmi „Početak proljeća“. Zaista je zanimljivo to proljeće. Nakon duge zimske tišine, zaspale prirode, odjednom sve se budi. Danas je prvi dan proljeća ili proljetna ravnodnevnica. Sunce je u Zagrebu izašlo u 5:59 sati, a zaći će u 18:08 sati. Teško je danas ne zamijetiti prekrasan, sunčan dan, koji htjeli mi to ili ne, jednostavno prisili čovjeka da se barem malo nasmije.

Međunarodni dan sreće

Kada već spominjemo osmijeh, onda moramo reći kako je taj izraz lica povezan s osjećajem sreće. Ne znamo je li naš pjesnik Cesarić pisao o sreći, no možemo zasigurno reći da ju je želio postići. Tko to ne bi htio biti sretan?

Jeste li znali da su Ujedinjeni narodi prije tri godine proglasili Međunarodni dan sreće na prijedlog Kraljevine Butan. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen od 193 zemlje članice, tako da je donesena i rezolucija 66-281. Ova zaista interesantna i neobična rezolucija pobliže objašnjava uvođenje tog dana u kalendar slavlja. Cilj je da se kroz obilježavanje Međunarodnog dana sreće poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva. U rezoluciji je istaknuto kako je potraga za srećom temeljni ljudski cilj. Ujedinjeni narodi pokrenuli su i internetsku stranicu posvećenu ovom danu.

Na naslovnici te stranice stoji: „Oglašivači nam tvrde da je sreća u kupnji i konzumiranju njihovih proizvoda. Slavne osobe i mediji nas uvjeravaju da je sreća kada si lijep i slavan. Političari uvjeravaju kako je sreća isključivo u rastu gospodarstva. Možemo naglasiti kako brojna istraživanja govore kako je sve navedeno pogrešno: trajna sreća nema veze s onim što ćemo pojesti, kako izgledamo ili koliko ćemo zaraditi. No, većina nas to ionako već zna od prije. Je li vam dosta sve te tuge u svijetu koji nudi toliko mogućnosti za sreću? Ili mislite kako biste i dalje trebali biti usredotočeni na  novac i materijalne predmete? Odlučite se…“, piše na toj stranici, a na kraju teksta posjetitelji stranice mogu i glasovati u anketi koja nosi naslov „Što mislite što je najvažnije?“. Nude se dva odabira, jedan je novac i materijalne stvari, a drugi je sreća i zadovoljstvo. Trenutačno s 87 posto glasova vodi sreća i zadovoljstvo.

Dragi naši čitatelji, možda je nevažno hoćete li biti sretni na današnji Međunarodni dan sreće, čini nam se da je važnije da svatko od nas barem jednom godišnje ima svoj osobni dan sreće ili svoje proljeće.

Valentina Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni