U podne se očekuje vodni val u Rugvici

U podne se očekuje vodni val u Rugvici

Najkritičnije je u Čičkoj Poljani, a stanje se pogoršava jer vodostaj raste gotovo jedan cm svaki sat. Tijekom noći vatrogasci su bili aktivni u Čičkoj Poljani, nadvisivali su nasipe te ispumpavali podrume

Izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održana je danas u prostorijama Zagrebačke županije u 8:00 sati.

Vodni val iz Slovenije ušao je u Hrvatsku. Kako je i najavljeno, prolazak vodnog vala područjem uzvodno od Zagreba  (Zaprešić, Samobor, Brdovec) prošao je bez posljedica, trenutno prolazi kroz Zagreb, oko 12:00 sati očekuje u Rugvici, a u Dubrovčaku u večernjim satima – rečeno je na sjednici.

Trenutne prognoze Hrvatskih voda na razini su onih sinoćnjih. Tako se u Rugvici očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Na spomenutom području već su na snazi izvanredne mjere zaštite od poplave. Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm.

Najkritičnije je u Čičkoj Poljani, a stanje se pogoršava jer vodostaj raste gotovo jedan cm svaki sat. Tijekom noći vatrogasci su bili aktivni u Čičkoj Poljani, nadvisivali su nasipe te ispumpavali podrume.

Brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske rekao je kako je 300 vojnika na Plesu te je spremno pomoći u svakom trenutku.

Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti.

Sljedeća sjednica Stožera bit će održana danas, u poslijepodnevnim satima u prostorijama Zagrebačke županije. (zg-magazin)