U Pisarovini otvorena tvornica za proizvodnju automobilskih dijelova

U Pisarovini otvorena tvornica za proizvodnju automobilskih dijelova

U konačnici, rekao je Danijel Martinko, direktor komercijalno-tehničkog odjela obiju tvrtki, zaposleno će biti 180 radnika, od čega šezdesetak već radi u pogonu alatnice u Zagrebu, trenutno u prostoru bivših „Končar alata”. Ukupna investicija cijeni se na oko 22 milijuna eura

U Poduzetničkoj zoni Pisarovina krajm prošlog tjedna počela je s radom tvornica za proizvodnju limenih dijelova za europsku autoindustriju tvrtke „Kralj metala kovnica”. Tvornica koja je zapošela s radom šest mjeseci nakon polaganja temeljna kamena krajem prošlog tjedna s radom članica je njemačke poslovne grupe „König metall” iz Gagenaua.

Razloge dolaska ove poslovne grupe u Pisarovinu, za svečanosti otvorenja tvornice, sažeo je generalni direktor „König metalla”, Hans Jörg Leuze, rekavši da za to postoje tri razloga – kvalificirana radna snaga u okolici Zagreba, manja izdvajanja za plaće, što tvrtki daje prednost pred konkurencijom, i treći, najvažniji, dugogodišnje partnerstvo s „Končar alatima”, tvrtkom koju je „König metall grupa” preuzela početkom ove godine. „Prvotna je zamisao bila uzeti prostor u najam, no nismo našli adekvatan koji bi mogao zadovoljiti naše zahtjeve. Načelnik Pisarovine pričao nam je o planovima u ovoj poduzetničkoj zoni, te smo dogovorili gradnju tvornice“, rekao je Leuze.

Investicija ima tri faze – u prvoj, koja je završena, sagrađena je tvornica za prešanje metala, do kraja 2015. planira se, pored nje, sagraditi alatnica – investitor će biti tvrtka „Kralj metala alati”, a nakon toga, ovisno o ekonomskim uvjetima, planirano je, u 2016. proširenje pogona za prešanje metala. U konačnici, rekao je Danijel Martinko, direktor komercijalno-tehničkog odjela obiju tvrtki, zaposleno će biti 180 radnika, od čega šezdesetak već radi u pogonu alatnice u Zagrebu, trenutno u prostoru bivših „Končar alata”. Ukupna investicija cijeni se na oko 22 milijuna eura.

Ugovoreni poslovi za idućih 12 godina

Prokurist tvrtke Klaus Seibicke rekao je da je prvi korak najteži, „a on je uspješno svladan”. Posao je tako ugovoren za narednih 12 godina, a najznačajniji partner je kompanija DaimlerAG, koja proizvodi kamione, autobuse i osobne automobile marke Mercedes.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, iskazao je zadovoljstvo što se na prostoru Županije otvara još jedna proizvodna investicija, koja otvara i nova radna mjesta. Naglasio je da je tome pridonijelo sustavno stvaranje infrastrukturnih uvjeta u poduzetničkim zonama, odnosno njihovo komunalno opremanje.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik ministra rada i poduzetništva Dražen Pros, rekavši da je prva faza ove investicije ostvarena zahvaljujući i poticajnim mjerama Vlade RH, te dodao da je svaka, dosad uložena kuna u Poduzetničku zonu Pisarovina – opravdana. Zemljište su u ovoj zoni kupila 52 poduzetnika, a dosad je otvoreno pet pogona. Desetak novih investicija kreće u proljeće iduće godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni