U petak svi na bicikle!

U petak svi na bicikle!

U petak, 13. veljače, u cijelom se svijetu održava Winter Bike to Work Day, projekt pokrenut prije dvije godine u Kanadi. Cilj je bar na jedan dan povezati sve građane u takvoj rekreativnoj i zelenoj akciji, bez obzira na vremenske prilike. Organizator akcije je, kao i prošle godine, Sindikat biciklista iz kojeg pozivaju sve građane da se odazovu i da bar taj jedan dan putuju biciklom na posao, faks ili u školu, a spremaju i malo iznenađenje za svakoga.

Možete najaviti svoje sudjelovanje i prijaviti se na stranici winterbiketoworkday.org na kojoj se nalazi interaktivna karta svijeta s gradovima sudionicima i trenutnim brojem prijavljenih. Zagreb je na drugom mjestu iza prošlogodišnjeg pobjednika Oulua iz Finske, pa se mogu primijetiti pozitivne promjene u kulturi bicikliranja, ali i njezinoj infrastrukturi. Prepoznaju se mali pomaci u čišćenju staza, iako i dalje često služe za odlaganje snijega, a ne za aktivno korištenje.

Vremenska prognoza za petak predviđa suho i stabilno vrijeme, ali s hladnim jutrom i mogućim mrazom. Vjetar će biti slab, jutarnja temperatura od -5 do 0 stupnja Celzijevih, a dnevna do pozitivnih 6 stupnja. Znači da vas ništa ne sprječava da automobil ostavite doma i pridružite se ovoj neobičnoj akciji. (I. C.)