U petak biciklom na posao

U petak biciklom na posao

(Foto: Mirela Švarljuga)

U petak 14. veljače, osim Valentinova, obilježava se i Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao.

Radi se o inicijativi prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama, a pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana i građanki koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo.

Iz udruge Sindikat biciklista pozivaju sve da, ako i ne bicikliraju cijelu zimu, barem 14. veljače sjednu na bicikl na putu do posla, fakulteta ili spoja za Valentinovo te pokažu sebi i drugima da zimsko bicikliranje nije nikakav problem. Također, najavljuju kako će i ove godine dijeliti biciklistički doručak na još neotkrivenim lokacijama u Zagrebu. Podsjećaju i na obvezu nošenja svjetala na biciklu, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Koja je svrha i smisao ovakve akcije? Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih „više nema zime”, uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove, pa se na ovaj način želi poručiti i zimskoj službi da se i biciklom ide na posao te se biciklističke prometne površine treba čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega. Svrha je ukazati i na nesnosne gužve u prometu, zagađenje, buku i zagušenje zbog prevelikog broja osobnih automobila, u kojima uglavnom sjedi po jedna osoba. Akcijom se pokušava potaknuti na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradovima, kako bi se smanjile gužve, ali i utjecaj na klimatske promjene te zagađenje zraka.

Obvezati se može i ove godine na web stranici www.winterbiketoworkday.org. Iz Sindikata biciklista pozivaju i građane i građanke iz drugih dijelova Hrvatske na sudjelovanje i njihovo pozicioniranje na kartu svjetskih gradova u kojima se bicikl i zimi koristi kao prijevozno sredstvo. Za sada, osim Zagreba koji je trenutačno na 9. mjestu, građani koji su se već obvezali dolaze iz Varaždina, Sutivana na Braču, Zadra, Osijeka, Velike Gorice, Šećerane kod Belog Manastira, Virovitice, Splita, Kutine i Siska. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni