U parku Maksimir postavljeni brojači posjetitelja

U parku Maksimir postavljeni brojači posjetitelja

ZOO dobiva nove nastambe risa i medvjeda

Park Maksimir i Značajni krajobraz Savica opremljeni su broječima posjetitelja. Prvi je to vidljiv rezultat projekta »Gradski prozori u prirodu-Modernizacija ll«, sufinanciranog novcem Europske unije. Od 15 brojača, koliko ih je ukupno postavljeno, 10 ih je na lokacijama u Parku Maksimir, a pet u Značajnom krajobrazu Savica.

»Ovo je najbolji mogući način očuvanja ravnoteže Parka prirode Maksimir, privlačenja turista i mladih ljudi i da idućim generacijama ostavimo Maksimir kakvim smo ga i naslijedili«, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo da je za vrijeme testne faze u tjedan dana, pomoću brojača u parku Maksimir evidentirano 70.000 ljudi.

»Brojači posjetitelja su nam jako važni, budući da na taj način možemo kvalitetnije upravljati ovim prostorom i u svakom trenutku ćemo znati koliko je posjetitelja ušlo u Park, što je značajno za ravnotežu biološke raznolikosti«, izjavio je Luka Čuljak, ravnatelj Javne ustanove Maksimir i dodao da će na temelju tih procjena moći izraditi planove i programe za upravljanje prostorom.

Osim brojača posjetitelja, u sklopu druge faze projekta »Gradski prozori u prirodu« 12 je infrastrukturnih projekata. Slijedi uređenje prvog i drugog jezera, a u projekt je uključen i zagrebački Zoološki vrt koji svakodnevno bilježi sve više posjetitelja.

»Dogovorene su i nove nastambe risa, medvjeda, nova nastamba za dabra i jednog forenzičkog znanstvenog CSI laboratorija za edukaciju djece. Bit će to jedna cjelina u kojoj će stvarno ovaj predivan park još više zablistati«, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Projekt »Gradski prozori u prirodu-Modernizacija II« vrijedan je 34,9 milijuna kuna. 13,9 milijuna kuna osigurano je iz fondova Europske unije, a Grad Zagreb projekt provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom Maksimir, udrugama Biom i Vjetar u leđa te Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir. Rok trajanja cijelog projekta započetog u listopadu prošle godine je 39 mjeseci. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni