U parkiranom autu u Zagrebu izmjerena temperatura od čak 81 °C!

U parkiranom autu u Zagrebu izmjerena temperatura od čak 81 °C!

Autoklub Maksimir pripremio preventivne mjere od toplinskih udara

Autoklub Maksimir je 12. kolovoza 2019. u 15 sati u automobilu parkiranom na zagrebačkom suncu izmjerio temperaturu od 81 °C, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je izmjerena temperatura iznosila bila 74 °C.

Iz autokluba Maksimir najavljuju da će zbog toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta važnih za život na Zemlji i sigurnost u prometu na osnovu stečenih iskustava predložiti nekoliko mjera koje bi mogle prevenirati posljedice od toplinskih udara idućih godina.

Među ostalima, inicirat će izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva i tako upozoravati na opasnosti. Tražit će analiziranje mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije, zapaljenja i dr.

Obzirom da se ekstremno visoke temperature zraka zadržavaju dulje od dosadašnjih, Autoklub Maksimir zatražiti će od zdravstvenih ustanova da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni