U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjerena temperatura od 74°C!

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjerena temperatura od 74°C!

(Foto: Ekstremno visoke temperature, slojevi prašine na motoru, pomiješani s ostacima ulja – mogući su uzročnici zapaljenja automobila. Čistoća ljeti sprečava nastanak većih šteta na vozilu)

Tek što je prije tri dana Autoklub Maksimir počeo mjerenjem temperature zraka u parkiranom automobilu u Zagrebu, pojavio se i prvi rekord. U četvrtak, 25. srpnja u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu zabilježena je temperatura od 74°C. Tako visoka temperatura pogibeljna je za sve živo što se nađe u automobilu, pa je to svojevrsno upozorenje svim vozačima da posvete izuzetnu pozornost na to što ostavljaju u parkiranom automobilu. To se odnosi i na lakozapaljive ili eksplozivne materijala i uređaje.

Obzirom da je visoka temperatura u automobilu odnijela u Hrvatskoj i prvu ljudsku žrtvu, a da se pojavljuju i druge manifestacije koje uzrokuju vrućine na ljude i automobile, svakodnevno mjerenje koje provodi Autoklub Maksimir, može biti dobar pokazatelj stalnih opasnosti. U Hrvatskoj se do sada nisu provodila ovakva ispitivanja, makar se u nekim drugim zemljama pokazalo da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu doseći i do 90 stupnjeva. Tog je trenutka temperatura izvan automobila (u hladu) bila nešto viša od 33 stupnja.

Prva iskustva iz mjerenja u Zagrebu pokazuju također da se temperatura u automobilu može promijeniti za četiri stupnja u roku 8 minuta. Zbog toga Autoklub Maksimir na svojoj mrežnoj stranici objavljuje 20 tema o tome što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji postaju rizičnima. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni