U ovogodišnju Noć muzeja uključuju se vrtići i škole, pa čak i ZET

U ovogodišnju Noć muzeja uključuju se vrtići i škole, pa čak i ZET

Akademik Kusić: »Ovo je jedna uspješna priča koja je uspjela mobilizirati i afirmirati jednu samozatajnu struku kao što je muzeologija i istaknuti njenu važnost za naciju, kulturu i identitet«

Trinaesta Noć muzeja najavljena je u četvrtak u Muzeju Mimara. Ondje je istaknuto kako će spomenuta manifestacija održati u 40 muzejskih prostora, a službeni početak je u 17 sati u dvorani Z.T.D. Hrvatski sokol na Trgu Republike Hrvatske 6. Tema ovogodišnje Noći muzeja je sport u zajednici pod geslom »Važno je sudjelovati«. Na tiskovnoj konferenciji uoči same manifestacije govorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i Vesna Krklec ispred Hrvatskog muzejskog društva (HMD) i drugi sudionici.

Pavičić Vukičević smatra kako bez podrške medija Noć medija ne bi bila moguća. Nadodala je da su se svi muzeji, bez obzira na svog osnivača, uključili u manifestaciju te će zagrebačkoj publici predstaviti funduse iz svojih zbirki. Nadodala je kako će u Noći muzeja sudjelovati nekoliko škola i vrtića.

»Ovoga puta smo uključili i ZET te će se u paviljonima 7 i 7A moći pogledati građa iz Zagrebačkog holdinga«, najavila je Pavičić Vukičević.

Zaključila je kako je brzo prošlo ovih 13 godina otkako se počela održavati Noći muzeja te da je Grad zahvalan gospođama Osrećki Bakarić i Jurić Bulatović na toj ideji koju i danas podržavaju.

Akademik Kusić istaknuo je da je Noć muzeja manifestacija bez presedana i pothvat od nacionalnog značenja budući da u njemu ne sudjeluju samo muzeji i galerije, nego i druge kulturne ustanove, čak i u najmanjim mjestima. Pritom je nadodao: »Ovo je jedna uspješna priča koja je uspjela mobilizirati i afirmirati jednu samozatajnu struku kao što je muzeologija i istaknuti njenu važnost za naciju, kulturu i identitet«.

Kusić je čestitao HMD-u kao organizatoru Noći muzeja te podsjetio i na važnost sporta kao dijela identiteta i na ulogu koju ima za homogenizaciju i identifikaciju nacije, istaknuvši da su sportaši među najvažnijim ambasadorima Hrvatske.

Predsjednica HMD-a Vlasta Krklec kaže kako će u njihovoj manifestaciji ove godine diljem zemlje sudjelovati više od 200 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija. Nadodala je kako će se manifestacija održati u 10 gradova diljem Hrvatske. Drži da je Noć muzeja jedan nezaobilazan kulturno-turistički događaj koji je prerastao Zagreb te se proširio na manje sredine i otoke. Smatra kako sportski muzeji nisu dovoljno afirmirani u Hrvatskoj te im je glavni partner Hrvatski sportski muzej u Zagrebu.

»Osim spomenutog, istaknula bih i Muzej Dražena Petrovića te budući muzej sporta u Splitu. Želimo da ta tema sporta kroz muzeje bude prisutna u našoj kulturi«, poručila je Krklec kojoj je osobno drago da u malim sredinama, centri za kulturu i pučka otvorena učilišta i udruge organizacije ulažu puno truda u Noć muzeja.

Na kraju je pozvala sve građane da se odazovu ovogodišnjoj Noći muzeja u petak, 26.1 koja počinje u 18 sati diljem Hrvatske.

Informacija o javnom prijevozu u Noći muzeja dostupna je na ovoj poveznici: https://zg-magazin.com.hr/na-noc-muzeja-uspinjaca-ce-voziti-do-2-sata-ujutro/.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni