U opticaju prigodna poštanska marka za stotu obljetnicu Lions kluba

U opticaju prigodna poštanska marka za stotu obljetnicu Lions kluba

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 7. lipnja prigodnu poštansku marku Lions Clubs International – 100. obljetnica. Autor prigodnog izdanja za veliku obljetnicu ove međunarodne humanitarne organizacije je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Naklada marke je 100.000 primjeraka, a njena nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Motiv je logotip Lions Clubs Internationala, poštanska marka tiskana je u arčiću od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka moguće je kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte www.epostshop.hr.

Godine 2017. obilježava se 100 godina postojanja Lions Clubs Internationala. Međunarodna udruga Lions klubova danas je najveća humanitarna organizacija u svijetu s više od 1.400.000 članova u više od 46.000 klubova u 210 zemalja i zemljopisnih regija. Njezino osnivanje inicirao je poslovni čovjek Melvin Jones iz Chicaga s idejom da članovi lokalnih poslovnih klubova prošire svoje polje djelovanja na unapređenje i dobrobit svoje sredine te cijelog svijeta. Na osnivačkom sastanku održanom 7. lipnja 1917. godine izglasana je odluka o osnivanju međunarodne udruge.

Lions Clubs International jedina je globalna nevladina humanitarna organizacija koja ima svoje urede pri Ujedinjenim narodima (UN) i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Prvi Lions klub u Hrvatskoj osnovan je u Dubrovniku (LC Sveti Vlaho) i to 25. listopada 1990. godine. Danas je u Hrvatskoj registrirano 57 Lions klubova i 7 Leo klubova (mladi članovi) s ukupno 1300 članova koji djeluju u četiri regije. Najvažniji projekti i akcije hrvatskih Lionsa: regata Jedrima protiv droge, Poster mira, glazbeno natjecanje mladih Lions Grand prix, natječaj za fotografiju, razmjena mladih, kamp mladih i brojne druge humanitarne akcije.

Hrvatski Lionsi svojim su humanitarnim akcijama u proteklih 26 godina prikupili više od 2,5 milijuna eura, a iz međunarodne zaklade LCIF-a su raznim projektima dobili više od 500.000 dolara. Novac je utrošen u humanitarne svrhe u našoj domovini. (zg-m)