U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” u Zelini posađeno 16 javora

U okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” u Zelini posađeno 16 javora

(Foto: TZG Sv. Ivana Zeline)

Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”).

Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica, sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica stabala koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova traga. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

»Sukladno navedenoj Odluci, Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline financirala je nabavku novih sadnica. U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i tvrtkom Beton Koritnik 21.2.2023. posađeno je ukupno 16 novih sadnica stabala javora mliječa (Acer platanoides L.) uz park ŠRC-a Sveti Ivan Zelina. Ondje se nalazi novi pumptrack poligon, višenamjenski sportski centar, dječje igralište, košarkaško, nogometno i hokej igralište te teren za odbojku na pijesku«, rekla je direktorica TZG Sv. Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin.

Dodala je kako je Grad Sveti Ivan Zelina financirao sadnju i kolčenje stabala, a dobavljač tvrtka Beton Koritnik donirao je razliku u visini stabala kako bi već u startu imali viša stabla.

Sva stabla su umjesto minimalnih 1,40 m sada visine između 4 i 5 metara. Zelinske komunalije redovno će održavati posađene sadnice stabala.

»Želja nam je nastaviti s projektom i sljedećih godina te se nadamo da će se uključiti i šira lokalna zajednica«, kaže Zubčić Mubrin.

Sve sadnice označene su oznakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours te su unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree“.

https://mapmytree.eea.europa.eu/#/action/detail/ctz/934

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni