U Okuju održan šahovski turnir “Gospodar Turopolja”

U Okuju održan šahovski turnir “Gospodar Turopolja”

Posljednje nedjelje veljače u društvenom domu Okuje pored Velike Gorice, održan je šahovski turnir “Gospodar Turopolja” za 2022. godinu.

Turnir je to u sklopu redovitih mjesečnih turnira “Gospodar mjeseca” koje je pred desetak godina pokrenuo veliki šahovski radnik i entuzijast Vlado Karagić s klubom “Ivan Dvoržak” iz Rovišća i Zrinskog Topolovca. Prvih godina turniri su održavani uglavnom u Rovišću pored Bjelovara, a posljednjih godina turniri su u suradnji s drugim klubovima i savezima prošireni na Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i druge okolne županije.

Turnir u Okuju organizirao je šahovski klub “Polet” iz Buševca, trenutno možda najbrojniji hrvatski klub po broju registriranih mladih šahista i šahistica.

Tri kategorije

Igralo se brzopoteznim tempom, švicarskim sustavom sparivanja u 9 kola i to u 3 različite kategorije: glavni turnir (A) na kojem je nastupilo 84 igrača, turnir kadeta do 16 godina nazvan “Mali gospodar Turopolja” s 53 natjecatelja te turnir “Šahovske nade” za kadete do 10 godina starosti, na kojem je nastupilo 28 mališana.

Pobjednik glavnog turnira i gospodar Turopolja za 2022. godinu bio je junior Lovro Novosel s 8 osvojenih bodova, ispred međunarodnog majstora Ozrena Bitija sa 7,5 bodova, te majstorskog kandidata Filipa Radenića i majstora FIDE Marka Makaja sa 7 osvojenih bodova. Gospodarica Turopolja postala je Sara Arlavi s osvojena 4,5 boda, ispred Mire Trgovac s 3,5 i Nataše Roške s 3 osvojena boda.

Mali gospodar Turopolja za 2022. godinu postao je Dominik Delibašić s 8,5 osvojenih bodova, ispred Ivana Horvata sa 7,5 bodova te Nikole Kosa i Adriana Petrusa sa 6,5 osvojenih bodova. Mala gospodarica Turopolja postala je Marta Trgovac s 8 osvojenih bodova, ispred Laure Friščić, Lune Vukoje, Lucije Botice i Petre Mardešić s 5 osvojenih bodova.

Turnir šahovskih nada

Na turniru šahovskih nada najuspješniji su bili Mihael Katić i Gabriel Šoštarić sa 7,5 osvojenih bodova, ispred Višeslava Botice i Jakova Friščića sa 7 bodova, a najuspješnije šahistice u ovoj kategoriji bile su Larisa Živčec i Klara Buri s 5 te Renata Hranilović s 4,5 osvojena boda.

Spomenimo da je u Okuju, baš pored društvenog doma, rodna kuća hrvatskog nogometnog reprezentativca Marcela Brozovića.

Sljedeći “Gospodar mjeseca” igra se u ožujku, najvjerojatnije u Međimurskoj županiji.

Za ZG-magazin, Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni