U obnovi Zagreba i dviju županija najviše novaca namijenjeno obrazovnoj infrastrukturi

U obnovi Zagreba i dviju županija najviše novaca namijenjeno obrazovnoj infrastrukturi

(Foto: Vlada RH)

U večernjim satima nakon drugog potresa koji je pogodio Sisačko moslavačku županiju predsjednik Vlade Andrej Plenković je izjavio da se uspjelo osigurati 120 milijuna kuna za interventne mjere

Međuresorna radna skupina za praćenje provedbe financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u utorak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala treći sastanak.

U izjavi novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da je cilj sastanka bio da se razmotre zajednička nacionalna pravila za korištenje europskog novca i priprema dokumentacije svakog od resora ne bi li se od sredine siječnja 2021. krenulo s prijavama na natječaj.

Osvrnuo se i na katastrofalan potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Istaknuo je da je u ponedjeljak razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koja je izrazila spremnost da se pomogne toj županiji. Najavio je da će se krenuti s procjenom štete, a ekipe stručnjaka s Građevinskog fakulteta u Zagrebu obišla je potresom pogođene gradove Sisak i Petrinju. Obići će i Glinu i druga mjesta koja su stradala.

„Pripremit će se posebna odluka za sjednicu Vlade. U dogovoru s ministarstvom financija ići ćemo s interventnih 20 milijuna kuna kako bi Sisačko-moslavačka županija, gradovi – posebno Petrinja koja je najviše stradala imali sredstva za interventne mjere. Za popravak krovova, zabatnih zidova, kao što je bilo 100 milijuna kuna za Zagreb”, rekao je Plenković.

Za obnovu zdravstvene infrastrukture 140 milijuna kuna

Podsjetio je da je dodijeljeno 683 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Grada Zagreba i dviju županija koju su pogođeni potresom u ožujku.

„Najveći iznos odnosi se na obrazovanje – 285 milijuna eura bit će potrošeno na obrazovnu infrastrukturu, a na zdravstvo 140 milijuna kuna. Imat ćemo podjelu između zdravstvenih ustanova za koje je zaduženo resorno ministarstvo i na one za koje je zadužen Grad Zagreb”, istaknuo je Plenković. Dodao je da je 109 milijuna eura namijenjeno za prometnu infrastrukturu, a 116 milijuna za kulturnu baštinu, gdje spadaju ne samo kulturne institucije nego i brojne državne ustanove.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je pojasnio na koji se način građani mogu prijaviti za naknadu štete i do kada. Kazao je kako su u Mionistarstvu zaprimili već osamdesetak zahtjeva. Svi potrebni formulari koje građani trebaju ispuniti se nalaze na mrežnim stranicama Ministarstva i mogu se predati pismenim putem, izjavio je Horvat. Naglasio je da je Ministarstvo ustrojilo i informacijski sustav temeljem kojeg se mogu prijave podnositi elektroničkim putem.

„Građani prijave mogu podnositi dok ne krene izdavanje prvih odluka koje će biti podloga ravnatelju Fonda za obnovu Damiru Vanđeliću za osmišljavanje prioriteta obnove. Za to će trebati još tjedan ili dva”, kaže ministar.

U večernjim satima nakon drugog potresa koji je pogodio Sisačko moslavačku županiju predsjednik Vlade Andrej Plenković je izjavio da se uspjelo osigurati 120 milijuna kuna za interventne mjere.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni