U NSK otvorena izložba posvećena Vukovaru

U NSK otvorena izložba posvećena Vukovaru

(Foto: Vlada RH)

„Smatram da ćemo 18. studenoga i u danima nakon toga zaista iskoristiti trenutak da kažemo što je to sve Vukovar za Hrvate, za današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije i koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i stalni razvoj”, rekao je Plenković

Povodom 30. obljetnice stradanja Vukovara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom „Sloboda se njegovim imenom zove”.

Na izložbi su izložene fotografije koje prikazuju grad, ali i događaje u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Izloženi su i razni predmeti i dokumenti koji potječu iz Vukovara.

Izložbu su pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva kulture i medija organizirali NSK, Večernji list, Gradska knjižnica Vukovar i udruga za promicanje kulture povijesti Kliofest.

„Ovom izložbom predstavljamo građu koja svjedoči o ratnim zbivanjima u Vukovaru i sudbini Vukovaraca tijekom Domovinskog rata, jer je i to dio identiteta o kojem Nacionalna i Sveučilišna knjižnica skrbi”, rekla je ravnateljica NSK Ivanka Stričević. Dodala je kako Vukovar nije samo simbol ratne žrtve, nego i grad kulture, rodni grad mnogih književnika i umjetnika. To se izložbom željelo i pokazati.

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako izložba podsjeća na grad koji je pretrpio najnevjerojatnija i najbrutalnija razaranja nakon Drugog svjetskog rata na teritoriju Europe.

Dodao je da je to grad koji za svakog Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjama svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, ali procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.

Vukovar izaziva posebne emocije

„Uvijek imamo posebne emocije kada god se u Hrvatskoj spomene Vukovar. Kad se spomene grad heroj, kad se spomenu emocije i zbivanja prije 30 godina, onda zaista nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi sloboda”, ustvrdio je Plenković. Stoga smatra da je naziv izložbe pogođen na najbolji mogući način.

„Potaknuti ovom izložbom smatram da ćemo 18. studenoga i u danima nakon toga zaista iskoristiti trenutak da kažemo što je to sve Vukovar za Hrvate, za današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije i koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i stalni razvoj”, rekao je Plenković.

Obećao je da će Vlada svojim pokroviteljstvom i potporom aktivnostima mladim generacijama prenositi značaj, vrijednosti i simboliku Vukovara.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić je zahvalio svim fotoreporterima koji su 1991. godine bili u Vukovaru i svjedočili o njegovom herojstvu. Naglasio je kako je pad Vukovara bio nacionalna tragedija koja nije prerasla u apatiju nego u inat.

„Vukovar je sjećanje, nada, ali i život. Dozvolimo i učinimo sve da Vukovar nastavi živjeti”, poručio je Klarić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni