U Noći muzeja Tehnički muzej zatvoren za posjetitelje

U Noći muzeja Tehnički muzej zatvoren za posjetitelje

Radovi na sanaciji drvene zgrade Muzeja  trenutno su u vrlo zahtjevnoj fazi te je donesen zaključak da se ne može omogućiti siguran protok velikog broja očekivanih posjetilaca

Tehnički muzej tijekom Noći muzeja 2014. neće biti otvoren za javnost, priopćeno je iz Muzeja. Radovi na sanaciji drvene zgrade Muzeja (interijeru Zbirki) trenutno su u vrlo zahtjevnoj fazi te je, u koordinaciji s izvođačima radova i stručnim nadzorom, donesen zaključak da se ne može omogućiti siguran protok tako velikog broja očekivanih posjetilaca. Ograničena prohodnost postala je objektivan razlog  da će Tehnički muzej ovu Noć muzeja 2014 dočekati u mraku i bez posjetitelja.

Podsjetimo, drveni objekti današnjeg muzeja u Savskoj 18 izgrađeni su 1948/49 za potrebe Zagrebačkog velesajma, a prema projektu arhitekta Marijana Haberlea. Ta lokacija dodijeljena je Muzeju je 1959. godine, a hala je danas registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Drvena hala bila je izgrađena s privremenom namjenom, a koja se eto produžila i na već šesto desetljeće.

Ograničena prohodnost postala je objektivan razlog  da će Tehnički muzej ovu Noć muzeja 2014 dočekati u mraku i bez posjetitelja.

„Građevinski radovi u kontinuitetu traju već pet godina i to su ujedno i prvi ozbiljniji građevinski radovi u povijesti tog objekta. Osim obnove drvene građe neki odjeli će po prvi puta uopće dobiti i rasvjetu. Tehnički muzej je do sada, u koordinaciji s izvođačima, vodio računa da se maksimalno omogući dostupnost Zbirki posjetiteljima samo uz neophodna ograničenja. Ta intencija zadržati će se i dalje sve dok radovi u potpunosti ne budu završeni“, navode u Tehničkom muzeju i dodaju kako je danas Muzej jedno veliko gradilište te se nadaju kako će u ovoj godini kada slavi svoj jubilarni 60-ti rođendan, zablistati u novom sjaju i pružiti svima još veće zadovoljstvo uživanja u tehničkoj baštini.

No Tehnički muzej ipak neće biti posve izuzet iz manifestacije, pa će se tijekom Noći muzeja 2014 na glavnom ulazu Tehničkog muzeja na velikom platnu projicirati arhivski filmovi i fotografije iz života i rada Muzeja u proteklih šest desetljeća.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni