U nedjelju starta 105. Sanjkaški kup Plešivica

U nedjelju starta 105. Sanjkaški kup Plešivica

Unatoč nestašici snijega, na Plešivici se i ove godine nastavlja više od stoljeća stara tradicija sanjkanja. Po legendarnoj stazi Kamenice sanjkalo se, naime još davne 1907. Ovaj, 105. Sanjkaški kup održat će se u nedjelju, 29. siječnja.  Novost je da će se ove godine održati i 1. Prvenstvo Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama. Cjelodnevna manifestacija počinje u 9 sati  misom u crkvi sv. Jurja na Plešivici. U 10 sati uslijedit će svečano otvaranje 105. Sanjkaškog kupa Plešivica. Utrka za 1. Prvenstvo Hrvatske počinje u  10.30 sati, a druga u 11.15 sati, nakon čega slijedi proglašenja pobjednika.
Nakon završenih utrka za prvenstvo Hrvatske slijedi natjecanje za Kup Plešivice. Sanjkanje se, u natjecateljskom dijelu, odvija u četiri kategorije: djevojčice, dječaci, dame i gospoda. Tako će u 11.30 sati sanjkati djevojčice, u 12 sati dječaci, a pola sata nakon revijalne utrke u 14 sati, uslijedit će nastavak natjecanja za kup Plešivice kada sanjkaju dame, a utrka završava natjecanjem u kategoriji „gospoda“, predviđenom za 15 sati.
Sve koji se 29. siječnja u jutarnjim satima odluče  uputiti na Plešivicu, uz sportske izazove, očekuje prilika da nedjelju provedu uživajući  u ljepoti plešivičkih brežuljaka i svježem zraku. Organizatori obećavaju  bogatu gastronomsku ponudu, „slasnu domaću kuhinju i vrhunska vina“.  Proglašenje pobjednika bit će održano u 16 sati, a nakon toga okupljene će zabavljati tamburaški sastavi “Begini”  i  “Gazde”.
Spomenimo da je Plešivica  kolijevka hrvatskog turizma. Planinarski izleti, Plešivička vinska cesta te brojne prirodne ljepote već stoljećima privlače najrazličitije znatiželjnike iz čitavog svijeta pa je tako i legendarni glumac Charlie Chaplin  posjetio ovaj kraj i boravio u znamenitoj “Vili Horvat”.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni