U nedjelju pomičemo kazaljke za jedan sat unazad

U nedjelju pomičemo kazaljke za jedan sat unazad

Za vožnju bez uključenih dnevnih svjetala predviđena je kazna od 300 kuna. Podsjećamo da vozači motorkotača tijekom cijele godine trebaju voziti s upaljenim svjetlima

Ovog vikenda, odnosno u nedjelju 29. listopada započinje zimsko računanje vremena s čime započinje i obaveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima na automobilima. Kao što je dosadašnjih godina bila praksa, svi će u nedjelju u 3 sata ujutro morati pomaknuti svi svoje kazaljke za jedan sat unazad, tako da će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata. Treba imati i na umu kako ovakav način računanja vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine, kada prelazimo na ljetno računanje vremena.

Spomenimo da je s pomicanjem kazaljki još tijekom Prvog svjetskog rata 1916. godine prva počela eksperimentirati Austro-Ugarska i njeni saveznici, koji su ljetno računanje vremena uveli s ciljem uštede energije (zbog boljeg iskorištavanja prirodnog sunčevog svjetla tijekom ljetnih mjeseci) i ugljena, tadašnjeg glavnog energenta. Već 1917., pridružuje im se i Britanija sa svojim saveznicima, dok su Rusija i Sjedinjene Države pričekale još koju godinu.

Zaključno spomenimo i to kako je u rujnu prošle godine došla inicijativa kojom sve više zemalja želi napustiti zimsko računanje vremena, a jedna od posljednjih zemalja koja je to učinila bila je Turska. Upravo je ona osmislila zakon po kojem neće više biti pomicanja kazaljki na točno određene dane u godini.

Hrvatski autoklub na svojim službenim stranicama upozorio je sve vozače da će tijekom zimskog računanja vremena tijekom dana morati upaljena kratka, odnosno dnevna svjetla, referirajući se na Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Za vožnju bez uključenih dnevnih svjetala predviđena je kazna od 300 kuna. Podsjećamo da vozači motorkotača tijekom cijele godine trebaju voziti s upaljenim svjetlima. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni