U Muzeju Mimara obilježen Međunarodni dan obitelji

U Muzeju Mimara obilježen Međunarodni dan obitelji

“Obitelj je glavni temelj kuće koju svi moramo izgraditi, to je zajednica koja će nas uvijek prihvatiti i koja nas voli bez obzira na sve naše razlike te će uvijek stajati uz nas bez obzira na naše postupke. To je zajednica koja nas prihvaća i voli“, istaknula je učenica 8. razreda Karla Butorac

Međunarodni dan obitelji obilježen je u utorak u Muzeju Mimara radionicom na kojoj su djeca iz Velike Gorice pokazala kako participiraju u obitelji i kako njihova obitelj participira u lokalnoj zajednici.

Na poster prezentaciji neki su zabilježili da paricipiraju u svojoj obitelji donošenjem odluka ili davanjem savjeta, a da roditelji sudjeluju u lokalnoj zajednici doniranjem, humanitarnim akcijama, pa čak i izlascima na lokalne izbore.

Djeca i roditelji pozirali su ispred Muzeja Mimara za milenijsku fotografiju koju je snimio Šime Strikoman.

„Za mene je obitelj jedna zajednica u kojoj vole jedni druge, poštuju i pomažu jedni drugima u problemima. U obitelji sudjelujem na način da dajem ideje za rješenje problema, pomažem i suosjećam s obitelji te jednostavno ih volim onakve kakvi jesu“, rekla je Mara Miličević, učenica sedmog razreda Osnovne škole Velika Mlaka.

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velika Gorica, učenica osmog razreda Osnovne škole Nikola Hribar Karla Butorac je na slikovit način opisala što za nju predstavlja obitelj.

„Obitelj je glavni temelj kuće koju svi moramo izgraditi, to je zajednica koja će nas uvijek prihvatiti i koja nas voli bez obzira na sve naše razlike te će uvijek stajati uz nas bez obzira na naše postupke. To je zajednica koja nas prihvaća i voli“, istaknula je učenica. Dodala je kako u svojoj obitelji sudjeluje tako da pomaže svojim članovima ne samo u kućanskim poslovima, nego i kad im je teško, a kad treba i razveseli ih.

„Jedan običan zagrljaj ili smiješak bi trebali svi dati svojim članovima obitelji, jer oni nama daju jako puno“, dodala je Karla.

Za učenicu osmog razreda Osnovne škole Vukovina Emu Burić obitelj puno znači jer joj pruža podršku u svemu što radi.

„Članovi obitelji uvažavaju moje prijedloge. Znam da će uvijek biti uz mene i kada bude loše i kada bude dobro, da mi nikad neće okrenuti leđa. Volim sudjelovati u svojoj obitelji pomaganjem majci u kućanskim poslovima, ali i pomaganjem tati u poslovima oko kuće“, rekla je Ema. Dodala je kako i njezin otac participira u lokalnoj zajednici kao predsjednik udruge „Volim Podotočje“ .

“Sve javne politike i budžeti moraju biti usmjereni obitelji”

Osim radionice održano je i predstavljanje rada Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica kao primjer institucionalne brige za sve članove obitelji.

„Centar djeluje već 15 godina. Imamo različite programe, a to su usluge za obitelj koje druge institucije ne mogu pokriti. Riječ je o igraonicama za djecu koja nisu uključena u vrtić, pripremama za školu, programu dnevnog boravka za djecu koja ga nemaju u svojoj školi, programu pomoći za učenje, programu za strukturiranje slobodnog vremena tijekom učeničkih praznika, programu za roditelje… Imamo besplatna savjetovanja psihološke pomoći i pomoći logopeda. Interes za naše programe je ogroman, čak su uglavnom i liste čekanja za njih. Nudimo oko 35 do 40 programa godišnje za različite dobi“, rekla je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu,mlade i obitelj Velika Gorica. Naglasila je kako djeca najviše vole radionice, a uskoro se organiziraju ljetne radionice i djeca su zainteresirana za kreativne programe kojih nema dovoljno u njihovim školama, kao što su mali kuhari, mali istraživači.

U Muzeju Mimara održan je i skup Iskustva i primjeri dobre prakse u području obiteljskih politika na kojem su sudjelovali hrvatski i francuski stručnjaci.

„Obiteljske politike i demografske mjere su u fokusu rada Ministarstva. U proteklom razdoblju smo povećali rodiljne i roditeljske naknade. Uskoro će biti donesena izmjena i dopuna Zakona o dječjem doplatku kojim će biti povećan obuhvat djece”, rekla je Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Izrazila je zadovoljstvo što Hrvatska zajedno s stručnjacima iz Francuske sudjeluje u twinning projektu „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“.

 „Obitelji se ne treba sjetiti samo jedan dan godišnje, nego sve naše javne politike i budžeti trebaju biti okrenuti obitelji. Koristim priliku i da najavim kako će se u srpnju u gradu Zagrebu početi s naseljavanjem mladih obitelji u novom naselju Podbrežju“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni