U Muzeju grada Zagreba otvorena izložba “Zakaj Volim Zagreb”

U Muzeju grada Zagreba otvorena izložba “Zakaj Volim Zagreb”

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić smatra kako je ova izložba odlična uvertira u 110. godišnjicu rada te institucije, budući se radi o interaktivnoj izložbi samih sugrađana sa Muzejom

Matej Knežević

Uz zvukove salonske glazbe i stihove starozagrebačkih pjesama u utorak navečer u Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba fotografija Zakaj volim Zagreb. Ivan Brnčić, voditelj istoimene Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb”, smatra kako je izložba prilika za afirmaciju svima koji vole Zagreb. Fotografije su odabrane putem natječaja. Brnčić nas je podsjetio da je ovo već treća izložba, a da su ranije izložbe bile po drugim gradskim lokacijama kao što su kafić Pod mirnim krovovima i Gradska knjižnica. Smatra kako obje institucije imaju svoju povijest i jednu vrijednost za sam Grad. Nadodao je kako je zahvaljujući zaposlenicima Muzeja grada Zagreba izložba prepoznata kao kvalitetan projekt, kroz ljubav prema Zagrebu. Brnčić kaže kako na ovoj izložbi nema stroge tematike, budući da je u samoj grupi tema Zagreb, kao i njegove pozitivne strane.

Na samoj izložbi može se vidjeti 60 fotografija, a po pitanju njihova odabira za komentar smo upitali mišljenje jednog od članova žirija, odnosno poznatog fotografa Ivana Balića Cobru. Kao fotograf  koji je proveo više od 45 godina iza objektiva kaže kako pred žirijem često nije bilo potpunog suglasja oko odabranih fotografija. Cobra nam govori da mu je ova izložba posebno draga, ne samo zato što je Zagrepčanin, već i zbog toga što su u njenom kreiranju sudjelovali amateri i profesionalci u grupi “Zakaj volim Zagreb”. Oni su, prema njegovim riječima, slali svoje radove da se pokažu na ovoj izložbi, a ono što ga često i ponekad još više razveseli, jest činjenica kada  odličnu fotografiju napravi i neki amater. Pritom je nadodao: “Zagreb treba ovakvu izložbu. Jedan hommage, kakav Zagreb zaslužuje”.

Zaključio je kako mu je posebno draga slika jedne mačke na ulici, budući mu ona uvelike simbolizira Zagreb. Da se što širi aspekt Zagreba obuhvati, ali i o drugim temama vezanim za ovu izložbu razgovarali smo i sa vodećim ljudima ispred Muzeja grada Zagreba. Njegov ravnatelj smatra kako je ova izložba odlična uvertira u 110. godišnjicu samog Muzeja, budući se radi o interaktivnoj izložbi samih sugrađana sa Muzejom. Misli kako već i jedan prosječni prolaznik može uvidjeti kako izložba nema samo estetsku vrijednost, već gaji i interaktivni odnos ljudi prema svom gradu. “To je jedna emocija, odnosno jedna ljubav prema voljenom gradu”, smatra Ivić

Na njegove riječi nadovezala se Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoških programa. Voditeljica smatra kako je spomenuta izložba jako dobro došla, budući se sa gospodinom Brnčićem dva mjeseca ranije dogovorila da izložba bude na sam rođendan Zagreba. Kao baštinska ustanova koja čuva povijest Zagreba, iz muzeja smatraju kako se treba napraviti iskorak i da se muzej otvori prema lokalnoj zajednici na način da “osluškuju ono što građani doista žele”.  Iz Muzeja su poručili kako očekuju da spomenutu izložbu posjeti veliki broj sugrađana, ali jednako tako i da spomenuta izložba nastoji promijeniti postojeći trend “samo staro je lijepo”. Konačno, budući da i sami nismo bili sigurni, koji je ovo rođendan Zagrebu, Leiner  nam je odgovorila kako se rođendan Grada slavi od 1850.godine, odnosno od službenog ujedinjenja Zagreba.

Izložba ostaje otvorena sve do 2. srpnja u Muzeju grada Zagreba, a ulaz je besplatan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni