U Mimari otvorena izložba Sjaj bijelog zlata

U Mimari otvorena izložba Sjaj bijelog zlata

U Muzeju Mimara sinoć je u nazočnosti mnogobrojnih ljubitelja umjetnosti otvorena jedinstvena izložba pod nazivom „Sjaj bijelog zlata – Bečka manufaktura porculana 1718-1864 – Zbirka Marton“.

Na izložbi je prikazano najbolje od porculanskih umjetničkih predmeta koje je bečka manufaktura stvorila tijekom gotovo 150 godina iz privatne Zbirke Marton. Među predmetima koje je stvorila Bečka manufaktura posjetitelji mogu primjerice vidjeti malu baroknu skulpturu za ukrašavanje stola, servis za doručak, tanjur s prikazom Venere i Adonisa, šalicu s prikazom carice Marie Ludovice Beatrix, vazu u obliku amfore…

U prigodnom govoru ravnateljica Muzeja Mimara mr. sc. Lada Ratković – Bukovčan izrazila je zadovoljstvo što upravo u ovom muzeju eminentni kolekcionar Veljko Marton nakon deset godina po prvi put u Zagrebu predstavlja svoju zbirku koja je obogaćena novim, reprezentativnim ostvarenjima.

Naglasila je da su ova začudna ostvarenja sjajni primjerci koji sažimaju bit značaja primijenjene umjetnosti vrhunske kakvoće.

„Predmeti koji nas vode kroz bujne zamahe baroka, rokokoa, klasicizma i bidermajera pripadali su očaravajućim okružjima dvorova, ukrašenim stolovima i kutcima zanosnih interijera. Ostvarenja ove manufakture kojoj je od 1744. bila vlasnica Marija Terezija bili su česti darovi europskim dvorovima potvrđujući perfekciju besprijekornog sklada cjeline“, rekla je Ratković- Bukovčanč.

(Foto: www.mimara.hr)

Kolekcionar Veljko Marton je zahvalio timu Muzeja Mimare koji je omogućio da se izložba realizira u relativno kratkom vremenu. „Ono što prikazujem izložbom je vrh kvalitete jedne velike europske manufakture. Porculan kao materijal je malo podcijenjen, jer ljudi se često fokusiraju na porculan, a ne gledaju umjetnost, odnosno umjetnike koji su ga obrađivali“, istaknuo je Marton.

Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich je rekao da je Veljko Marton stvorio jedinstvenu zbirku, najveću kolekciju porculana Bečke manufakture na svijetu.

„Ta zbirka je dio austrijske, a ujedno i europske kulturne baštine“, kazao je austrijski veleposlanik. Spomenuo je da su izložbe porculanskih umjetničkih djela iz Zbirke Marton uz Hrvatsku održane u Beču, Budimpešti i Veneciji.

„Uronite u čarobni svijet porculana Bečke manufakture i iskusit ćete da to nisu samo neke figurice, šalice, tanjurići, vaze nego zadivljujuća i predivna umjetnička djela“, poručio je okupljenima veleposlanik Wuketich.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo da kad je riječ o predmetima koje skuplja velik kolekcionar umjetnina Veljko Marton se ne radi samo o ljepoti, već i o sinergiji ljepote, vrijednosti i značenja predmeta, sačuvane kulturne baštine u isto vrijeme.

„Martonova kolekcija porculana, ali i ona od stakla danas je jedna od značajnijih u europskim razmjerima i svima nam je iznimna čast da ovakva osoba djeluje u našoj sredini“, izjavio je gradonačelnik Bandić. Spomenuo je da vrijednost Martonove zbirke najbolje potvrđuju izložbe u najznačajnim kolekcijama i muzejima širom Europe u svijeta, kao što je izložba u Nacionalnom muzeju keramike u Parizu, Muzeju za umjetnost i obrt u Budimpešti, muzejima u Veneciji, Napulju, Povijesno-umjetničkom muzeju u Beču.

„Time je proslavio ne samo sebe i svoju zbirku, već i Zagreb i Hrvatsku na čemu mu od srca zahvaljujem“, rekao je Bandić. Izrazio je želju da izložbu vidi što više posjetitelja, među kojima će uvjeren je biti i gosti Zagreba, koji će se tijekom šest mjeseci predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a moći uvjeriti kako je grad istinsko kulturno središte, a tome kako je rekao doprinosi i ova izložba koja ostaje otvorena do 20 ožujka.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni