U Maksimiru se umjesto graha dijelila obećanja

U Maksimiru se umjesto graha dijelila obećanja

Kandidati za gradonačelnike obećavaju nova i sigurnija radna mjesta te veće plaće

Ivana Vranješ

Zbog pandemije koronavirusa Međunarodni praznik rada drugu godinu zaredom nije obilježen u parku Maksimir prigodnim kulturno-umjetničkim programom i besplatnim porcijama graha. Ipak, kandidati za gradonačelnika Zagreba u subotu su na ulazu u park građanima tradicionalno podijelili karanfile.

Čestitajući Međunarodni praznik rada i obljetnicu operacije Bljesak Mostov kandidat za gradonačelnika Zvonimir Troskot istaknuo je da s obzirom na pandemiju i ekonomsku krizu mnoge obitelji strahuju za svoju egzistenciju.

Naglasio je kako je nužno da europska sredstva budu usmjerena u privatni sektor jer on može Zagreb i Hrvatsku izvući iz krize. Dodao je da će se tako otvoriti nova radna mjesta, ali i spriječiti egzodus hrvatskog naroda.

Zagreb – lokomotiva razvoja Hrvatske

“Kao gradonačelnik Zagreba nastojat ću biti faktor koji ujedinjuje, okuplja ljude oko sebe kako bi se zajednički izvukli iz krize i od Zagreba stvorili važnu europsku metropolu u kojoj će radna mjesta biti lokomotiva gospodarstva Republike Hrvatske”, poručio je Troskot.

Čestitajući Međunarodni praznik rada SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović je zahvalio i svima koji na taj dan rade kako bi usluge građanima bile isporučene.

Upozorio je na nezadovoljavajući položaj radnika u društvu, niske plaće i mirovine, potrebu za boljom regulacijom odnosa između poslodavaca i radnika. Stoga je najavio u Hrvatskoj daljnju borbu za veće plaće, sigurnija radna mjesta, manje ugovora koji unose element prekarnosti te borbu za veće mirovine, ali i da se onima koji žele omogući da duže rade, odnosno da ih se ne sili u mirovinu s navršenih 65 godina.

Naglasio je da se na Međunarodni praznik rada svi prisjećamo radnika u Chicagu koji su se borili za svoja prava, za tri osmice – osmosatno radno vrijeme, osmosatni odmor i osmosatno kulturno obrazovanje.

Dodao je kako je to danas postao standard u gotovo svim zemljama Europe i Hrvatskoj istaknuvši da još uvijek ne možemo biti zadovoljni standardom radničkih prava.

U krizi mnogi ostali bez posla

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević je rekla da je Međunarodni praznik rada i prigoda da se prisjeti svih onih radnika koji su zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa ostali bez posla. Izrazila je želju da oni dobiju priliku za novi posao kako bi prehranili svoje obitelji i živjeli dostojanstveno.

“Grad Zagreb je jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj. U Gradu Zagrebu ćemo i dalje štiti svakog radnika, poštivat ćemo Zakon o radu i kolektivni ugovor zaposlenika”, kazala je. Poručila je da će samo zadovoljan radnik kojem se poštuju radnička prava i kolektivni ugovor dati sve od sebe kako bi javna usluga u gradu bila na najvećoj razini.

 S Cvjetnog trga Međunarodni praznik rada građanima Zagreba i Hrvatske čestitali su kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Zagreb Je NAŠ! i Možemo), predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, predsjednik Zelene alternative – OraH Zorislav Antun Petrović i supredsjedatelj Europskih zelenih Thomas Waitz.

Tomašević je obećao nakon pobjede nova kvalitetna, održiva, sigurna te zelena radna mjesta. “Zagreb je centar tehnoloških, istraživačkih i kreativnih potencijala te mora predvoditi zelenu tranziciju Hrvatske”, poručio je Tomašević.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni