U ljevaonici Ujević predstavljen spomenik dr. Franji Tuđmanu

U ljevaonici Ujević predstavljen spomenik dr. Franji Tuđmanu

Sam kip je visok 4,20 metara, kamenito postolje je 1,45 metara dok je mjesto na koje će biti postavljen oko jedan metar iznad ceste

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je u četvrtak posjetio ljevaonicu Ujević gdje je javnosti predstavljen gotovo dovršen spomenik prvomu hrvatskomu predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a koji će se postaviti na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca, kod fontana.

»Predsjednik Tuđman je bio na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne i samostalne Hrvatske, bio je na čelu države kada je međunarodno priznata i bio je na čelu zemlje kada je postala teritorijalno cjelovita. Da nije bilo predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja, danas ne bi bilo niti moderne Hrvatske, rekao je gradonačelnik«.

Istaknuo je također da u Zagrebu nema bolje lokacije od one koja je izabrana za postavljanje najvećega i najljepšeg spomenika utemeljitelju Hrvatske države.

»Za godinu dana će prvi predsjednik i simbolično gledati svoje djelo jer preko puta, ispred KD Vatroslava Lisinskog će niknuti Spomenik domovini«, dodao je Bandić.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika dr. Franji Tuđmanu je izjavio da je spomenik u bronci dovršen i da će na svoje mjesto uskoro i biti postavljen.

»Kip je zapravo jedna portretna figura, ali ujedno isimbol hrvatske slobode i samostalnosti u koju nas je uveo predsjednik Tuđman. Taj simbol nije napravljen nekim stiliziranim oblikom, nego sam nastojao utkati dušu spomeniku da bude živi Tuđman s nama. Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti. Stoga je poza tijela u raskoraku prema naprijed. Sam kip je visok 4,20 metara, kamenito postolje je 1,45 metara dok je mjesto na koje će biti postavljen oko jedan metar iznad ceste«, naglasio je te dodao: »Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode, a do koje nas je doveo upravo predsjednik Tuđman«.

Brončana figura teži približno tonu, a Kovačić je na njoj radio oko pla godine. Objasnio je kako do do dovršetka preostaju još zadnje intervencije kao što je primjerice nanošenje patine.

Točan datum otkrivanja spomenika još nije poznat, ali svakako će se dogoditi uskoro i prigodno poklopiti s 19-om obljetnicom smrti prvog hrvatskog predsjednika.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni