U Lisinskom nastupa više od 500 izvođača

U Lisinskom nastupa više od 500 izvođača

Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora i plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj

Prvo Natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava organizirano u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2016. održat će se 5. studenog u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Nastupit će više od 500 izvođača – 14 zborova i vokalnih sastava iz Zagreba i cijele Hrvatske. Zborovi će se natjecati u pet kategorija -mješoviti zborovi, musica sacra, folklorni zborovi, dječji zborovi, slobodno višeglasje – podijeljenih u dva koncerta od kojih prvi počinje u 12 sati, dok će se drugi koncert održati u 18 sati. Ulaz ne sve koncerte je slobodan.

Izvedbe će pratiti stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja su: izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija, te opći glazbeni dojam. Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora i plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj.

U sklopu program izvan konkurencije nastupit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Jedan od najboljih hrvatskih amaterskih zborova utemeljen je 1948., a vodili su ga ugledni glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od 2003. umjetnički je voditelj Luka Vukšić.

Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff… Među solistima koji su pjevali s “goranovcima” su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i drugi. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni