U kolovozu najviše poskupili prijevoz i stanovanje

U kolovozu najviše poskupili prijevoz i stanovanje

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije. Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1 %.

Na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6 %, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1 %. Troškovi obrazovanja ostali su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu. Taj je blagi pad niveliran rastom cijena stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4 % te godišnjim rastom cijena prijevoza od 6,2 %. U hotelima i restoranima cijene su rasle za 2,4 %. Polagano su porasli i troškovi za rekreaciju i kulturu i to na godišnjoj razini u prosjeku za 1,0 %, zatim cijene raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4 %. Slijedile su i skupine cijena alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9 % u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.

U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1 % i 4 %, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni