U kolovozu 1904. patentirani prvi lanci za automobilske gume

U kolovozu 1904. patentirani prvi lanci za automobilske gume

23. kolovoza 1904. godine Američki je izumitelj Harold D. Weed patentirao prve lance za automobilske gume za vožnju na snijegu i skliskim podlogama.

Od samog početka kad su se gume počele koristiti za pogon vozila, uočeno je kako gube veliki dio razine prianjanja na skliskim podlogama: blatu, snijegu i ledu. Dakle, bilo je više nego nužno riješiti taj problem i konstruirati lance za automobilske gume.

Izumitelj Harold D. Weed iz američke savezne države New York zaslužan je što danas imamo takozvane lance za snijeg.

Dana 23. kolovoza 1904. Weedu je odobren američki patent broj 768495 za snježne lance. U to je vrijeme bio zaposlen u lokalnoj tvrtki Marvin & Casler, jednoj od prvih specijaliziranih tvrtki za automobilske dodatke.

Nedugo nakon toga osnovana je Weed Chain Tire Grip Company, specijalizirana kompanija, koja je za svoju promociju koristila najslavnijeg mađioničara svih vremena Harryja Houdinija, a koji se u javnim nastupima oslobađao iz njihovih proizvoda. Mora se priznati da je to bila sjajna reklama za kompaniju i maštovit PR.

Harold D. Weed se bavio izumiteljskim poslom čak i za vrijeme služenja vojske tijekom Prvog svjetskog rata, kada je osmislio mehanizme za oslobađanje bombi i sinkronizaciju rada mitraljeza na avionima, za što je bio odlikovan.

H.D. Weed je preminuo 1961. godine u Palm Beachu u američkoj saveznoj državi Floridi. Zahvaljujući njegovu izumu, milijunima vozača motornih vozila s gumama na kotačima diljem svijeta olakšana je zimska vožnja kao i vožnja po svim skliskim terenima.

Veliko hvala gospodinu Weedu na tomu!

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni