U Kninu i Zagrebu proslavljena obljetnica „Oluje“, građani oduševljeni vojnim mimohodom

U Kninu i Zagrebu proslavljena obljetnica „Oluje“, građani oduševljeni vojnim mimohodom

Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste pred tisućama građana

U Kninu je u srijedu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja, nakon što je dan prije održan spektakularan mimohod u Zagrebu.

Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste pred tisućama građana.

Dvanaestogodišnja Mia Negovetić u pratnji Klape HRM-a “Sveti Juraj” na početku svečanosti izvela je državnu himnu, a iznad pozornice se zavijorila hrvatska zastava koja je prije dvadeset godina podignuta na Kninskoj tvrđavi. Nakon što je predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovijed “Neka mimohod krene!”, nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Mimohod je bio sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, te da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim Alkarima.

Građani su među mnoštvom vozila mogli vidjeti višenamjenska oklopna vozila Patrije, borbena oklopna vozila, tenkove, vozilo s robotom za razminiranje i dvije samohodne haubice, najnovije tehničko sredstvo u Oružanim snagama. U letačkom je dijelu, između ostalog, sudjelovala je i akrobatska grupa ”Krila Oluje” koja upravo 5. kolovoza slavi jubilarnu desetu obljetnicu svog uspješnog djelovanja.

Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima državni vrh s predsjednicom te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, te bivših predsjednika države Stjepana Mesića i Ive Josipovića, generala iz Domovinskog rata, među kojima je bio i general Ante Gotovina.

Otvoren muzej „Oluja 95“

Središnja svečanost obilježavanja obljetnice održala se jučer u Kninu koja je upotpunjena otvaranjem muzeja „Oluja 95“ na kninskoj tvrđavi, a svečano ga otvorila predsjednica Grabar-Kitarović. Tom prilikom, predsjednica je kazala kako muzej daje realan, dokumentiran, stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili borbi za slobodu, sliku o Domovinskome ratu i samoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja kao i o međunarodnome kontekstu toga vremena.mimohod knin

Na kninskoj tvrđavi je, uz pratnju crkvenih zvona kojima se simbolično najavio trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, prelet dva borbena aviona MiG-21, te intoniranje hrvatske himne, svečano podignuta državna zastava uz podsjećanje na operaciju te imena 229 u njoj poginulih i nestalih pripadnika te umrlih od posljedica ranjavanja i zarobljavanja. U podizanju hrvatske zastave među ostalima sudjelovali su i pripadnici 7. gardijske brigade Jasmin Hadžić, Mario Bilać i Edvard Baltić koji su zastavu na kninskoj tvrđavi podigli i 1995.

„Oluja je spriječila novi genocid. Sada su vrlo glasni oni koji su bili ili vrlo tihi ili su Miloševiću davali javnu podršku. Nikada nećemo dozvoliti da se žrtva i agresor izjednačavaju. Nitko ne poriče da su se nakon Oluje dogodili zločini i ubojstva, ali Oluja je bila legitimna i priznata vojna akcija. Srpskim političarima poručujem okanite se mitova i laži. Hrvatska nije neprijatelj Srbiji i ne sijte novo sjeme zla“, rekla je u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

Svečano obilježavanje ove jubilarne obljetnice tijekom dana upotpunjen je prigodnim programom Orkestra OSRH, predstavljanjem braniteljskih zadruga te nizom kulturno-umjetničkih događanja. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni