U KB-u Sveti Duh u pogon pušten najmoderniji MR uređaj

U KB-u Sveti Duh u pogon pušten najmoderniji MR uređaj

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh danas, 2. srpnja svečano je u rad pušten uređaj za magnetsku rezonanciju 3,0 Tesla, vrijedan 15 milijuna kuna.

Uređaj je u rad simbolički pustio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u pratnji ravnatelja KB „Sveti Duh“ dr. Mladena Bušića i predstojnika Zavoda za radiologiju dr. Zvonimira Sučića te izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra zdravstva, primarijusa Željka Plazonića, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva.

To je prvi i trenutno najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju jakosti magnetskog polja 3 T u RH i široj regiji s novom biomatričnom tehnologijom koja pomoću posebnih integriranih senzora omogućava prilagodbu uređaja svakom pojedinom pacijentu te vrijeme obavljanja pojedinih vrsta skraćuje za čak 50 % u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Također, kako bi iskustvo pacijenta bilo što ugodnije, uređaj koristi tehnologiju koja smanjuje buku tijekom obavljanja neuroloških i ortopedskih pretraga i do 70 % te omogućuje obavljanje svih vrsta pretraga koristeći specijalizirane zavojnice najnovije generacije. Visoka rezolucija slike omogućava precizno snimanje mozga, regije glave i vrata, kralježnice, muskuloskeletnog sustava, dojke, prostate, rektuma, abdomena, srca i krvnih žila.

MR dijagnostika u Zavodu za radiologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uvedena je u svakodnevnu praksu zaštite zdravlja građana još 1989. kao prva u tadašnjoj državi i jedna od prvih u jugoistočnoj Europi.

»Klinička bolnica koja u kontinuitetu radi 216 godina ponosi se s činjenicom da je u vlasništvu Grada Zagreba kao njegova najveća zdravstvena ustanova te da je dio jedinstvenog solidarnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske«, rekao je ravnatelj Bušić.

Ravnatelj Bušić je zahvalio Vladi RH i Agenciji SAFU što su u sinergiji s Gradom Zagrebom omogućili nabavu vrijedne opreme koja će, kako je najavio, biti instalirana za par tjedana te stavljena u funkciju za pacijente.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo je kako dogradnja dnevne bolnice s podzemnom garažom predstavlja kontinuirani interes i cilj Grada da svojim građanima osigura najsuvremeniju i lako dostupnu zdravstvenu zaštitu temeljenu na suvremenoj europskoj praksi.

»Osim što je završen tehnički pregled objekta danas sam dobio informaciju da je dobivena i uporabna dozvala«, kazao je gradonačelnik.

Inače, KB Sveti Duh je u 2020. godini uz potporu i jamstvo osnivača Grada Zagreba zaokružila ciklus obnove i modernizacije nabavom medicinske opreme vrijedne 40 milijuna kuna te nabavom opreme za novoizgrađenu dnevnu bolnicu u vrijednosti 50 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Projektom izgradnje, koji je započeo u svibnju 2017. a sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva i s ciljem poboljšanja dostupnosti, efikasnosti i kvalitete zdravstvenih usluga, prostora i opreme te promicanja zdravlja i prevencije bolesti, dobiveni su sljedeći sadržaji: dnevna bolnica s ukupno 65 smještajnih jedinica, zamjenski sadržaji za upravu, bolnička ljekarna, tehnička služba bolnice i javna podzemna garažu s gotovo 500 parkirališnih mjesta na četiri etaže. Puštanje u rad dnevne bolnice se očekuje na jesen. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni