U jezeru Jarun živi 29 vrsta riba

U jezeru Jarun živi 29 vrsta riba

Najviše je vrsta iz porodice šaranki (Cyprinidae)

Svi zaljubljenici u ribolov koji imaju običaj opuštati se uz ribičiju na zagrebačkom jezeru Jarun mogu kupiti svoje godišnje, dječje i dnevne ribolovne dozvole u zgradi Biro regate smještene na Otoku Univerzijade u RSC Jarun svakim radnim danom od 09:00 do 12:00 sati.

Godišnja ribolovna dozvola za odrasle košta 400 kuna, kao i ona za osobe s invaliditetom, ali njihova dozvola vrijedi i na svim drugim ribolovnim vodama. Djeca do 15 godina godišnju dozvolu plaćaju 200 kuna a sve kategorije korisnika mogu kupiti i dnevnu ribolovnu dozvolu po cijeni od 60 kuna.

Godišnja dozvola izdaje se isključivo uz predočenje potvrde o položenom ribičkom ispitu. Uz kupnju godišnje dozvole, ribičima se uručuju i uvjeti obavljanja sportskog ribolova na ribolovnoj zoni jezera Jarun. Dnevna dozvola izdaje se bez predočenja potvrde i vrijedi 24 sata od kupnje dok je godišnja važeća za kalendarsku godinu od 1. siječnja do 31. prosinca.

Jezero Jarun je, između ostalog, ribolovno područje koje pripada ribolovnoj zoni rijeke Save. Riblji fond jezera čini oko 29 vrsta riba, što zavičajnih što stranih. Najviše je vrsta iz porodice šaranki (Cyprinidae). Neke od zavičajnih vrsta su: šaran, deverika, uklija, mrena, linjak, bodorka, štuka, som, manjić. Od stranih invazivnih vrsta, u jezeru Jarun udomaćile su se babuška, sunčanica i crni somić.

U određeno doba godine, tj. u proljeće i ujesen, kad nastupe povoljni uvjeti i usklade se temperature jezera i ribogojilišta, u jezero Jarun unose se vrste riba, u količini i masi koja je odobrena Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja. Te vrste su: amur, bijeli glavaš, sivi glavaš, smuđ, pastrvski grgeč.

Kako na svakom ribolovnom području, tako i na Jarunu postoji zakonska odredba o dopuštenom dnevnom ulovu ribe po ribiču, određeno vrijeme lovostaja za pojedine vrste riba, vrijeme od kada do kada se smije loviti, mjesta na kojima se smije, odnosno na kojima se nipošto ne smije loviti riba. Postoji zabrana ribolova u zoni plaža nakon 10,00 sati od 01.05. do 01.10. – razdoblje koje pokriva i sezonu kupanja (01.06. do 15.09.).

Korisnici se na jezeru mogu baviti sportsko-rekreativnim ribolovom tijekom cijele godine uz uvjet poštivanja lovostaja na određene vrste:

  • Šaran 01.04. – 31.05.
  • Štuka 01.02. – 31.03.
  • Som 16.04. – 15.06.
  • Smuđ 01.03. – 31.05.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni