U jednom danu policija zaustavila 113 vozača romobila

U jednom danu policija zaustavila 113 vozača romobila

Utvrđeno je da su počinili čak 239 prekršaja!

(Ilustracija / Snimio: Boris Jagačić)

Na području Policijske uprave zagrebačke u utorak, 4. listopada provedena je ciljana akcija “Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava” u okviru koje je pojačano nadzirano kretanje i korištenje osobnih prijevoznih sredstava u prometu.

Podsjećamo, sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti na cestama, po prvi se puta naime zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i slično. Ova su prometala uvrštena u posebnu kategoriju vozila, za koju je uveden i zajednički izraz- osobno prijevozno sredstvo.

Za vrijeme akcije policijski službenici PUZ-a kontrolirali su ukupno 113 vozača ciljanih vozila (najčešće su to bili romobili s električnim ili motornim pogonom, segwayi, howerboardi i dr) te je utvrđeno ukupno 78 ciljanih prekršaja :

– 47 prekršaja iz članka 114. stavka 4. (nekorištenje kacige tijekom vožnje osobnim prijevoznim sredstvom, tj. električnim romobilom) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– pet prekršaja iz članka 196. stavka 8. (korištenje slušalica prilikom vožnje osobnog prijevoznog sredstva) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– 25 prekršaja iz članka 112. stavka 2. (nepridržavanje odredbe za kretanje osobnog prijevoznog sredstava po biciklističkoj traci ili stazi) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– jedan prekršaj iz članka 101. stavka 2. (neispravna svjetla na osobnom prijevoznom sredstvu) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osim ciljanih prekršaja, za vrijeme provedbe akcije utvrđen je još 161 ostali prekršaj. Time je utvrđeno ukupno 239 prekršaja! (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni