U Jastrebarskom otvorena putujuća izložba “Neustrašive žene”

U Jastrebarskom otvorena putujuća izložba “Neustrašive žene”

(S otvorenja izložbe ilustracija / Foto: Iva Lulić)

“Neustrašive žene”, naziv je grupne izložbe ilustracija otvorene na Međunarodni dan žena, 8. ožujka u Gradskom muzeju Jastrebarsko. Izložba je time i službeno započela putovanje Hrvatskom.

Izložba ilustracija “Neustrašive žene” istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti. U fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to predstavljanjem djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba se temelji na knjigama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (2019.) autorice Tatjane Barat i Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica. Posjetitelji mogu razgledati ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Voditeljica Muzeja Jelena Škrabe istaknula je kako joj je čast i zadovoljstvo što ova relevantna putujuća izložba svoje putovanje započinje upravo u Gradskom muzeju Jastrebarsko.

Naime, na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”.

U sklopu izložbe bit će organizirane likovne radionice za djecu u četvrtak, 17. ožujka pod vodstvom ilustratorice Željke Mezić, a detaljnije informacije o radionicama nalaze se na službenoj stranici Muzeja. Izložba u Gradskom muzeju Jastrebarsko ostaje otvorena do 29. ožujka 2022. nakon čega seli u Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno. Nakon toga ilustracije će biti izložene u Novoj Gradiški, Pakracu, Slavonskom Brodu, Prelogu, Zaprešiću i Karlovcu.

Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni