U Japanu tiskane novine i dalje najvažniji izvor informacija

U Japanu tiskane novine i dalje najvažniji izvor informacija

Foto: babymetal.net

Dok se u svijetu novinari u tiskanim novinama boje budućnosti jer se najavljuje opadanje značenja novina pred rastom elektronskih medija, u Japanu nema promjena. Velika anketa koju je u povodu 68. Tjedna novina proveo najveći dnevni list na svijetu Yomiuri Shimbun pokazuje da novine i dalje imaju budućnost. Anketa je provedena između 14. i 21. listopada 2015., a u njoj je sudjelovalo više od 10.000 ispitanika. Čak 79 posto ispitanika potvrđuje da novine daju informacije koje su neophodne u dnevnom životu ljudi.

Još više, 88 posto, smatra da će novine i u budućnosti biti najvažniji izvor informacija. Na pitanje što očekuju od novina, najviše ispitanika složilo se da je najvažnije da informacije budu prenesene točno i bez pristranosti.

Japanski čitatelji novina vjeruju da su novine pouzdan izvor informacija i to potvrđuje 64 posto ispitanika. Oko 71 posto ispitanika traži da se informacije prezentiraju na razumljiv način, a 43 posto ispitanika želi više informacija iz života lokalnih zajednica. Japan ima izvanredno razvijene elektronske medije od radija, televizije pa sve do internetskih medija koji su dostupni na pametnim telefonima, tabletima i kompjutorima, ali se novine i dalje prodaju, a čitatelji ih mogu naći u čekaonicama, javnim knjižnicama i kafićima.

U vrijeme ekonomske krize novine su stradale zbog velikog smanjenja prihoda od oglašavanja, ali su naklade uglavnom ostale nedirnute krizom. Mnoge novine najviše se prodaju pretplatom koja je u prosjeku viša od 90 posto naklade. (žm/hnd)