U Jakovlju otvorena visokotehnološka tvornica koja će zapošljavati 600 ljudi

U Jakovlju otvorena visokotehnološka tvornica koja će zapošljavati 600 ljudi

U Jakovlju je u petak u nazočnosti međunarodnih kupaca, predstavnika dioničara, dugogodišnjih partnera, predstavnika austrijske i hrvatske vlasti te zaposlenika održano svečano otvorenje nove tvornice FACC koja proizvodi lake komponente za interijere zrakoplova. FACC do 2025. planira povećati broj zaposlenika sa sadašnjih 170 na 600.

Nakon 10 mjeseci izgradnje, nova tvornica FACC 6 počela je s radom u prosincu 2021. U ovom novom postrojenju tvrtka proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova.

Ovu je strateški važnu prekretnicu sa svim hrvatskim zaposlenicima proslavilo i 400 uzvanika. Jedan od vrhunaca proslave bio je helikopterski šou legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice i službeno ju otvorio s direktorom Robertom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska će imati važnu ulogu

Tijekom otvorenja, predstavnici FACC-a, hrvatski premijer te austrijski i kineski veleposlanik istaknuli su stratešku važnost nove lokacije za FACC AG.

Izvrsna infrastruktura, blizina Zagreba, visokoobrazovani stručnjaci, okolna sveučilišta s visokokvalificiranim specijalistima mnogovrsnih struka kao i izvanredna logistička povezanost sa sjedištem FACC-a i njegovim europskim kupcima, bili su među glavnim razlozima za odluku u korist proizvodnje kabinskih komponenti za poslovne mlažnjake i putničke zrakoplove u Jakovlju.

“Nakon uspješnog početka s više od 170 zaposlenika, planiramo povećati radnu snagu tvornice na oko 600 zaposlenika u iduće četiri godine”, najavio je direktor Robert Machtlinger na proslavi. „Ovaj novi objekt još je jedna vrlo važna prekretnica u povijesti naše tvrtke. Sada smo na 14 lokacija, a ovo je naša najveća investicija izvan Austrije u povijesti. Dakle, Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu“, dodao je.

Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi dijelovi za zrakoplove.

Ulaganje koje će privući nove investitore

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u govoru je istaknuo da je na odabir Hrvatske utjecala politička stabilnost i jasan smjer zemlje prema europodručju i Schengenu, kvaliteta tržišta rada, sposobnost i obrazovanost naših ljudi, a isto tako izvrsna prometna povezanost u Zagrebačkoj županiji, blizina glavnoga grada, zračne luke, autocesta, željeznica i luke Rijeka.

„Sve je to za kompaniju koja ima svoje urede u Kini, Indiji, Sjevernoj Americi, Austriji, Slovačkoj i drugdje jako dobra referenca“, kazao je premijer.

„To je signal da će ova kompanija u austrijskom i kineskom suvlasništvu, dugo ostati ovdje“, nastavio je i pojasnio da je prostor koji je tvrtka FACC Solutions kupila u Jakovlju toliko velik da će sigurno u godinama pred nama doživjeti izgradnju novih hala i postrojenja.

Nova tvornica FACC projektirana je u bliskoj suradnji s Institutom Fraunhofer. Cilj je bio izgraditi tvornicu prema najsuvremenijim aspektima industrijske proizvodnje. Mogućnost modularne dogradnje tvornice, uklopljene u postojeću konstrukciju, bila je temeljni preduvjet u dizajnu interijera i eksterijera.

Tijekom službenog otvorenja tvornice, najavljen je idući korak njezina proširenja. Druga i treća faza, u kojima će se površina tvornice trostruko povećati, započet će odmah. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni