U izbor najljepše knjige svijeta ide 25 hrvatskih izdanja

U izbor najljepše knjige svijeta ide 25 hrvatskih izdanja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2018. godinu, koji je raspisala radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu, u listopadu 2019.

Na natječaj je pristiglo 147 izdanja iz 2018. godine. Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Tonko Maroević, akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica u Grafičkoj zbirci NSK Charlotte Frank odabrao je 25 domaćih naslova.

»Razmjerno velika ponuda novih knjiga govori o uvećanom zanimanju hrvatskih izdavača za primjerenu opremu, a ove godine možemo potvrditi i uvećanu opću razinu estetskog oblikovanja. Pri odabiru smo nužno vodili računa o žanrovskim specifičnostima i kategorijama izdanja, a najradije i najodređenije smo se odlučivali za knjige pročišćena izraza i elementarne likovne sintakse, premda su nas privukli i pojedini primjerci bogate i kompleksne imaginacije, a također i dosjetljive solucije humornog predznaka. Prilikom selekcije vodili smo također računa da ne ponavljamo tipološka rješenja poznata iz prošlogodišnjih ponuda, nastojeći na izložbi prezentirati što svježije i što originalnije djelo«, prokomentirao je akademik Tonko Maroević.

Ocjenjivački sud izabrao je sljedeće knjige (abecednim redom):

 1. 150 GODINA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
 2. DJELA MILJENKA JERGOVIĆA (Sarajevski Marlboro, Dvori od oraha, Hauzmajstor Šulc, Imenik lijepih vještina: eseji, kronike, članci), Fraktura
 3. GLAZBA, Vitold Košir, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
 4. GLEDAJUĆI ODGOVORE, Sonja Manojlović, Fraktura
 5. I NA POČETKU I NA KRAJU BIJAŠE KAVA, Julijana Matanović, Mozaik knjiga
 6. HOĆEMO LI SUTRA U KINO, Borivoj Radaković, V.B.Z. d.o.o.
 7. HRVATSKA MODERNA UMJETNOST I NACIONALNI IDENTITET, Petar Prelog, Institut za povijest umjetnosti
 8. JEDAN OD MNOGIH EPILOGA, Pier Paolo Pasolini, MeandarMedia
 9. KANFANAR, Naklada Val
 10. KIP SLOBODE, Maja Urban, Fraktura
 11. LICA KOJA POZNAJEM, Zlatko Keser, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
 12. MINIJATURE U MISALIMA ZAGREBAČKOGA BISKUPA JURJA OD TOPUSKOG, Milan Pelc, Sisačka nadbiskupija, Institut za povijest umjetnosti
 13. MJ@M->17<-, Marko Jovanovac, Marivo
 14. MOČVARA I PRIČA O URK-u, Udruženje za razvoj kulture „URK“, UPI2M BOOKS
 15. OTTO WAGNER UND DIE KROATISCHE ARCHITEKTUR, Dragan Damjanović, Moderna galerija, Zagreb
 16. OTVARANJE I ZATVARANJE USTA, Ernst Jandl, MeandarMedia
 17. PISMA NA KRAJU ŠUME, Jasna Jasna Žmak, Jelena Oroz, Oaza Book (Umjetnička organizacija OAZA)
 18. PREDAJA: TEMELJI ŽANRA, Institut za etnologiju i folkloristiku
 19. PRIČA O O, Slivija Šesto, Semafora
 20. ROBI K. 1-5, Viktor Ivančić, Ex libris, Srpsko narodno vijeće i Farbrika knjiga
 21. ŠTO SVE (ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA GLAGOLA), Nikolina Manojlović Vračar, Mala zvona d.o.o.
 22. TRIČARIJE, Tonko Maroević, Književni krug Split
 23. UHVATI MI PLAVOG MEDU, Silvija Šesto, Ibis grafika d.o.o.
 24. UVJERLJIVO DRUGI, Sven Popović, Fraktura
 25. ZLATAROVO ZLATO, Zdenko Bašić, Tanja Konforta, Spiritoso

Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove je godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora knjiga za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 10. prosinca prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige tiskane tijekom 2018. godine na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Book and Type Museum u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Iz NSK zahvaljuju svima koji su poslali knjige na natječaj te čestita autorima i nakladnicima čije su knjige uvrštene u izbor. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni