U Italiji najviša stopa nezaposlenosti od kada se vodi statistika

U Italiji najviša stopa nezaposlenosti od kada se vodi statistika

Posebno zabrinjava sve veća stopa nezaposlenosti među mladima u dobi od 15 do 24 godine koji ne studiraju i ne mogu dobiti posao

U Španjolskoj počeo opadati broj nezaposlenih, pa iznenađuje ovakav negativan talijanski trend

Broj nezaposlenih u Italiji u studenome je naglo porastao pa je stopa nezaposlenosti dostignula dosad  najviših 12,7 posto te rekordnih 41,6 posto među mladima. Podaci su to talijanskog statističkog ureda Istata.

Italija se s ovako visokom nezaposlenošću nije susrela još od 1977. godine, kada su se počele voditi odgovarajuće statistike. Na mjesečnoj razni broj nezaposlenih povećao se za 55.000 osoba, dok je u odnosu na studeni prošle godine broj nezaposlenih porastao za 448.000.

Analitičari informativne agencije Reuters koji su o tome proveli anketu, očekivali su da će razina nezaposlenosti u Italiji ostati na istoj razini u studenome. Posebno zabrinjava sve veća stopa nezaposlenosti među mladima u dobi od 15 do 24 godine koji ne studiraju i ne mogu dobiti posao.

Prema podacima Istata stopa zaposlenosti (postotak zaposlenih u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo) skliznula je na 55,4 posto, u usporedbi s 55,5 posto u prethodnome mjesecu.

Unatoč ovim poraznim brojkama, stopa nezaposlenosti u Italiji još uvijek osjetno manja od one u Španjolskoj, međutim u Španjolskoj je polako počeo opadati broj nezaposlenih, pa iznenađuje ovakav negativan talijanski trend.  (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni