U istraživanju vodozemaca i gmazova šume Žutice sudjelovalo 280 osnovaca

U istraživanju vodozemaca i gmazova šume Žutice sudjelovalo 280 osnovaca

Učenici su upoznati sa važnošću močvarnih, odnosno vlažnih staništa

Javna ustanova „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije u sklopu suradnje Mreže parkova uz rijeku Savu (Sava Parks Network) provodi projekt ”Čudesna šuma Žutica”. Svrha projekta je promicati važnost i zaštitu poplavnog područja šume Žutice kao područja ključnog za zaštitu biološke raznolikosti te unaprijediti i podići razinu obrazovanja i svijest javnosti o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti ovog područja.

Glavne aktivnosti projekta su istraživanje vodozemaca i gmazova šume Žutice te izrada pratećih promotivno-edukativnih materijala i edukativnih predavanja za učenike osnovnih škola s područja Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa. U razdoblju od ožujka do kraja svibnja u pet osnovnih škola provedene su edukativne radionice i edukativna predavanja za gotovo 280 djece. Učenici su upoznati s važnošću močvarnih, odnosno vlažnih staništa, sa živim svijetom vlažnih staništa te sa razlozima ugroženosti takvih staništa. Saznali su različite zanimljivosti o šumi Žutici, kao i o najpoznatijim životinjama koje u njoj obitavaju, s naglaskom na vodozemce i gmazove. U sklopu predavanja učenici su imali priliku pogledati i tri kratka filma snimljena u Žutici te mikroskopirati. Oni najmlađi u kreativnom dijelu izrađivali su straničnike, origamije i 3-D modele vodozemaca i gmazova te se natjecali u kvizu znanja.

Kroz promotivno-edukativne aktivnosti promicat će se važnost zaštite šume Žutice, i kao prirodne retencije i kao čuvara bogate biološke raznolikosti. Obavješćivanjem i sudjelovanjem javnosti će se unaprijediti i podići razina obrazovanja i svijest javnosti o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti posavskog područja te pojačati sudjelovanje javnosti u donošenju odluka, kao i održivo korištenje prirodne baštine.

Mreža Sava Parks osnovana je 2014. godine unutar projekta ”Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina” koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Projekt ”Čudesna šuma Žutica” ukupne je vrijednosti 8.170 eura , a sufinancira ga njemačka zaklada EuroNatur u iznosu 5.500 eura. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni