U iščekivanju Noći muzeja

U iščekivanju Noći muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo kroz manifestaciju „Noć muzeja“ nastoji provoditi aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao dijela održivog razvoja turizma. „Noć muzeja“ je prilika za otvaranje izložbi, razna predavanja, radionice, koncerte, promocije, osmišljeno vodstvo te ostale prigodne događaje.

Projekt  „Noć muzeja“ koji je započeo 2005. godine, ove će se godine po deveti puta održati u Hrvatskoj. U petak 31. siječnja 2014. godine svi će posjetitelji od 18 sati do 01 sat iza ponoći moći besplatno ući u brojne muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove diljem Lijepe Naše.

Idejne začetnice ovog projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić. One su ovaj projekt pokrenule 2005. godine kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. godine projekt „Noć muzeja“ postaje nacionalna manifestacija, koju je tada posjetilo 70. 000 posjetitelja u mnogim hrvatskim gradovima. Prošle je godine zabilježena rekordna posjećenost od 324.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova. Tako je u rekordnoj 2013. godini za „Noć muzeja“ otvoreno čak 129 izložbi, održano je 40 predavanja, 40 projekcija, 41 radionica, 67 glazbenih programa, 2 modne revije i organizirano je 57 stručnih vodstava kroz postave muzeja.

Pomoć Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Ovogodišnja „Noć muzeja“ osmišljena je kroz posebne teme o zaštiti i očuvanju kulturne baštine kroz održivost i razvoj kulturne baštine, njezine dostupnosti posjetiteljima te integracije kulturnih ustanova i lokalnih zajednica. Tako će 31. siječnja u zagrebačkom Muzeju Mimara biti svečano otvorenje izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Radi se o nakitu od 4. stoljeća prije Krista do 20. stoljeća poslije Krista. Posjetitelji će moći vidjeti primjere kasne antike, srebrni i zlatni srednjovjekovni nakit iz grobnice kralja Tvrtka I. Kotromanića, etnografski nakit kao što su naušnice, narukvice i prstenja te dijelove opreme nošnje kao što su pafte (kopče za pojas), tepeluk (ukras za kapu) i oboci (ukras za kosu).

Nažalost Zemaljski muzej u Sarajevu je od 2012. godine zatvoren za javnost nakon 124 godine uspješnog djelovanja. Ovaj muzej je najstarija kulturna i znanstvena ustanova u Bosni i Hercegovini. Na ovom središnjem događaju „Noći muzeja“ prodavati će se replike muzejskog nakita kao pomoć za Zemaljski muzej u Sarajevu. Tako će 25 posto prihoda ići u korist Zemaljskog muzeja kako bi se pomoglo unapređenju i doškolovanju osoblja muzeja. Replike nakita izradili su sarajevski zlatar-juvelir Senad Sofić i zagrebački zlatar-draguljar Zlatko Božić.

Osim kupnje replika nakita, organizatori „Noći muzeja“ pozivaju sve zaintereseirane kako svoje donacije mogu uplatiti na žiro račun Raiffeisen banke dd Sarajevo: 1610000004990079 putem opće uplatnice u svim poslovnicama banaka, FINE ili uredima Hrvatske pošte, kao i putem internetskog bankarstva. Po želji uplatiteljam donacija može biti i namjenska za neki drugi projekt ili aktivnost Zemaljskog muzeja.

Mene moja naučila mati

U projekt „Noć muzeja“ u Zagrebu će ove godine biti uključeno preko 40 muzeja, galerija, knjižnica i ostalih kulturnih ustanova. Programi su raznoliki, a svi će posjetitelji imati priliku pogledati nešto što ih zanima. Oni koji će se 31. siječnja doći u Posudionicu i radionicu narodnih nošnji, koja je smještena u Ulici baruna Trenka 1, moći će pogledati izložbu „Hrvatska etno riznica-deset godina radionice“, a predviđena je i radionica za sve zainteresirane posjetitelje pod nazivom „Mene moja naučila mati: presti, tkati, vesti, štrikati, šivati, šlingati, čipkati, đerdanom se kititi“.

Jedna od zanimljivosti je i Galerija „Slava Raškaj“ u sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče. Tamo će se moći od 18 do 22 sata razgledati stalni postav radova pacijenata te klinike.

Hrvatsko muzejsko društvo kroz manifestaciju „Noć muzeja“ nastoji provoditi aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao dijela održivog razvoja turizma. „Noć muzeja“ je prilika za otvaranje izložbi, razna predavanja, radionice, koncerte, promocije, osmišljeno vodstvo te ostale prigodne događaje.

Valentina Vukoje