„U ime obitelji“ priprema novi referendum

„U ime obitelji“ priprema novi referendum

„Postojeći izborni sustav kad biramo zastupnike u Sabor nije pravedan iz više razloga, te saborski zastupnici dobivaju mandat nezasluženim glasovima. Više od 25 % birača dodijeljen je kandidatu kojem ga oni nisu željeli dati“, pojasnio je neke od razloga pokretanja novog referenduma, predsjednik Udruge ´U ime obitelji´“, Lino Zonjić.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Udruge “U ime obitelji“ najavili su pokretanje izjašnjavanja birača o potrebi raspisivanja refereduma, koji bi trebao omogućiti da na sljedećim parlamentarnim izborima birači izravno biraju saborske zastupnike. Izjašnjavanje birača održati će se od 21. rujna do 5. listopada 2014. godine na brojnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj.

Članica Udruge „U ime obitelji“ Željka Markić najavila je kako bi se referendumom u Ustav Republike Hrvatske unijela načela kao što su preferencijalno glasovanje bez cenzusa i mogućnost glasovanja elektroničkim i dopisnim putem.

„Postojeći izborni sustav kad biramo zastupnike u Sabor nije pravedan iz više razloga, te saborski zastupnici dobivaju mandat nezasluženim glasovima. Takozvanih „nezasluženih glasova“ imali smo na prošlim izborima više od 606 000, odnosno glas više od 25 % birača dodijeljen je kandidatu kojem ga oni nisu željeli dati“, pojasnio je neke od razloga pokretanja novog referenduma, predsjednik Udruge „U ime obitelji“, Lino Zonjić.

Čelnici Udruge osvrnuli su se i na mogućnost glasovanja dopisnim i elektroničkim putem te su naglasili kako bi se time olakšao pristup glasanju brojnim hrvatskim državljanima, koji imaju prebivalište u matičnoj zemlji, ali i izvan nje.

„Udruga „U ime obitelji“ pokreće ovaj referendum jer smatra da će izravni odabir saborskih zastupnika omogućiti da će već na sljedećim parlamentarnim izborima u Sabor ući zastupnici koji su sposobni, odgovorni biračima, a ne strankama“, zaključila je Markić.

(zg-magazin)