U ime obitelji: „Nedostaje još trećina potpisa“

U ime obitelji: „Nedostaje još trećina potpisa“

„Nedostaje još jedna trećina.Nadamo se da ćemo u ova sljedeća tri dana uspjeti dodatnim angažmanom i građana i volontera ostvariti preduvjete za promjene izbornog sustava“, rekla je Markić.

Građanska inicijativa na današnjoj konferenciji za medije izvjestila je kako se povećao broj potpisa za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog zakonodavstva nakon poziva za pomoć, koji je Inicijativa uputila u utorak. Članica Organizacijskog odbora Željka Markić je rekla kako Inicijativa još uvijek nema dovoljno potpisa. „Nedostaje još jedna trećina. Nadamo se da ćemo u ova sljedeća tri dana uspjeti dodatnim angažmanom i građana i volontera ostvariti preduvjete za promjene izbornog sustava“, rekla je Markić.

Ona se osvrnula i na otežano izjašnjavanje građana u pojedinim hrvatskim gradovima, ali i na činjenicu kako Inicijativa još nije dobila odgovor Ustavnog suda o tome koliko je točno potpisa potrebno skupiti. Markić je novinarima rekla kako je Inicijativa najveće probleme s prikupljanjem potpisa imala u Splitu, Karlovcu i Virovitici gdje nisu dobili dozvole za postavljanje zatraženog broja štandova ili se postavljanje štandova naplaćivalo.

Markić se osvrnula i na prozivke glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koje je objavio na svom Facebook profilu. „Napadi na ovu inicijativu za demokratizaciju izbornog sustava odvijaju se na nekoliko nivoa. Jedan je zabrana mjesta izjašnjavanja od Splita, preko Karlovca do drugih mjesta i zastrašivanje ljudi u manjim sredinama gdje su najveće stranke na vlasti, a drugi nivo su osobni napadi i blaćenja mene i drugih članove inicijative. Već smo vidjeli tijekom prošlog referenduma kako osobna blaćenja izgledaju kad ih vodi SDP, a sada imamo priliku vidjeti kako izgledaju kad ih vodi i glavni tajnik HDZ-a osobno“, rekla je Markić.

Krešimir Planinić voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“osvrnuo se na najave novog Zakona o referendumu. „Izgledno je da će ovaj referendum biti posljednja prilika za promjene, molimo sve one koji to žele da u sljedeća tri dana potpišu zahtjev za raspisivanje referenduma jer u suprotnom će onemogućiti faktično referendum po novim referendumskim pravilima“, istaknuo je Planinić.

(zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni