U Hrvatsku ušlo više od 30 tisuća izbjeglica

U Hrvatsku ušlo više od 30 tisuća izbjeglica

Na graničnom prijelazu Bajakovo u prekidu je ulazak teretnih vozila, a na izlazu je kolona oko četiri kilometra

U Hrvatsku dosad ušlo više od 30.000 izbjeglica, pri tome je njih oko 27.000 otišlo iz Hrvatske. Iz naše zemlje uglavnom izlaze preko Mađarske, samo manji dio preko Slovenije. Sve izbjeglice koje su ušle u Hrvatsku, a nisu otišle prema Mađarskoj ili Sloveniji, sada su u kampu u Opatovcu.

Na graničnom prijelazu Bregana jutros je mirno i nema izbjeglica, a promet se odvija bez poteškoća. Slovenska policija i dalje se nalazi na Bregani te su u pripravnosti.

Na graničnom prijelazu Bajakovo u prekidu je ulazak teretnih vozila, a na izlazu je kolona oko četiri kilometra. Osim GP-a Bajakovo za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina te GP Harmica sa Slovenijom.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić u sinoćnjem je RTL Direktu rekao da će, u slučaju da to bude potrebno, Hrvatska zatvoriti i posljednji otvoren granični prijelaz sa Srbijom – onaj na Bajakovu, te najavio plan C ako dođe do zatvaranja granica no nije otkrio detalje novog mogućeg plana.

„Hrvatska će poduzeti sve mjere koje su potrebne da naši susjedi ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati ljude direktno autobusima koji stižu iz Grčke i Makedonije prema Horgošu 1 i Horgošu 2. Apsolutno smo spremni zatvoriti Bajakovo ako bude potrebno. Imamo stalni priljev na Tovarnik. Oni ne dolaze tek tako, dolaze organizirano”, kazao je ministar.

Dodao je kako situaciju sada drže pod kontrolom na način da Tovarnik služi kao mjesto odakle se transportira, a Opatovac mjesto na kojem se ljudi primaju, obrađuju i od tamo odlaze u Mađarsku. (zg-m)

Fotografija: Privremeni prihvatni centar Opatovac

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni